El percentatge d’espanyols que no confien en la vacuna contra el coronavirus és només del 7,6%. Almenys això és el que es desprèn del nou sondeig del CIS, sobre els efectes i conseqüències de la covid. En el baròmetre del passat mes de desembre, fins al 28% dels enquestats assegurava no esta disposats a vacunar-se immediatament quan comencessin a arribar les dosis a Espanya. Malgrat tot, les xifres no són del tot comparables perquè les preguntes tampoc no són les mateixes.

En el nou estudi, els enquestadors del CIS pregunten si “quan tinguem una o diverses vacunes contra la covid-19” els enquestats “tornaran a poder fer tot el que feia abans de la pandèmia”. Sobre la mostra total, el 47,6% respon que sí, el 25,1% que “de moment no”, el 9,7% que “definitivament no” i el 17,1% no ho sap o dubta.

Per què pensen això? El 10,4% del total d’enquestats creu que “ha de passar temps per a la normalitat i per a veure els efectes”, el 7,6% “no confia en la vacuna, en la rapidesa amb la qual s’ha fabricat, dubta de la seva eficàcia” i el 7,4% considera que “hi ha hagut molts canvis en tots els àmbits i la vida no serà igual”.

La pregunta del baròmetre de desembre era diferent: “Estaria vostè disposat a vacunar-se immediatament quan es tingui la vacuna?”. Fins al 40,5% responien “sí”, sense cap matís. A aquests calia sumar-hi el 16,2% que responien que ho farien si té garanties, si està provada o si és fiable; el 3,2% que ho farien si tenen informació suficient; el 3,6% que ho farien per consell de les autoritats científiques o sanitàries, i el 0,6% que ho farien segons l'origen de la vacuna. En canvi, només el 28% asseguraven no estar disposats a vacunar-se de forma immediata.

Més restriccions

El nou estudi del CIS també interroga sobre les restriccions per frenar els contagis de covid. I els resultats són clars: fins al 592% creu que davant dels riscos de la pandèmia, "caldria haver pres mesures més estrictes que les que han pres el govern espanyol i els governs de les comunitats autònomes". El 25,8% considera que eren o són "adequades i necessàries les mesures adoptades" i només el 2,1% pensa que no calia ni cal prendre mesures que limiten les llibertats dels espanyols.

L'enquesta va ser feta sobre una mostra de 2.084 persones entre els dies 11 i 16 de desembre de l'any passat.