Les entitats espanyolistes contràries a la independència més radicals han fundat el Comitè Organitzador de la Festa Nacional d'Espanya i la Hispanitat a Barcelona. Es tracta de nou entitats que defensen la unitat d'Espanya i tenen un marcat caràcter antiindependentista. Una de les primeres fites que s'han marcat és l'organització conjunta d'una manifestació a Barcelona per al proper 12 d'octubre.

L'any passat ja van organitzar un acte per celebrar el dia de la Hispanitat, però no va comptar amb l'adhesió de Societat Civil Catalana ni, oficialment, de Ciutadans. 

Manifestació 12-O

En un comunicat fet públic en castellà a les xarxes socials, reclamen l'assistència dels catalans que se sentin espanyols i "totes les associacions afins" a l'acte per fer front al "desgavell fomentat pel govern separatista de la Generalitat", en referència a la voluntat de l'executiu d'assolir la independència de Catalunya. Els convocants creuen "necessari demostrar l'existència a Catalunya d'un arrelat sentiment d'espanyolitat i la pertinença a Espanya".

En aquest comitè hi participen, Espanya i Catalans, Somatents, 12-O Movimiento Cívico, España Generosa, Regeneración Democrática, Convivencia Cívica Catalana, Espanyoles de a pie, i dues entitats balears i valenciana anticatalanistes com el Grup d'Acció Balear i el Cercle Cívic Valencià. Segons el mateix comunicat difós a Internet, el Comitè "pretén aglutinar totes aquelles entitats socials que volen evidenciar davant la societat el compromís dels catalans amb la llei i el sentir majoritari de pertinença a Espanya".

La manifestació que han convocat començarà a les 11.00 del matí del 12 d'octubre al Passeig de Gràcia i baixarà fins a la plaça Catalunya, on preveuen una concentració i un acte polític a les 12.00 del migdia.