L'entitat espanyolista amb seu a Barcelona Societat Civil Catalana (SCC) ha denunciat davant la sala segona del Tribunal Suprem la líder de Sumar i vicepresidenta en funcions del govern espanyol, Yolanda Díaz, segons ha informat l'agència ACN, per la reunió amb el president a l'exili, Carles Puigdemont. L'entitat acusa Díaz de "negociar assumptes d'Estat amb un pròfug de la justícia". L'entitat, que copia una iniciativa del partit d'extrema dreta Vox, es refereix així a la reunió que Díaz va mantenir a principis de setmana amb Carles Puigdemont a Brussel·les.

Societat Civil Catalana justifica la seva denúncia a la líder de Sumar apel·lant a l'article 408 del Codi Penal, que castiga "l'autoritat o funcionari que, faltant l'obligació del càrrec, deixi intencionadament de promoure la persecució dels delictes de què tingui notícia o dels seus responsables". L'entitat creu que l'argument aportat per Díaz, que es va reunir amb Puigdemont a títol personal, és "fraudulent".

SCC considera "obvi" que Díaz va negociar la investidura de Pedro Sánchez

SCC considera "una obvietat" que Díaz es va reunir amb Puigdemont per "encarrilar la investidura" de Pedro Sánchez i negociar amb l'expresident de la Generalitat unes "exigències" que "atempten contra els interessos d'Espanya i del mateix estat de dret".

L'entitat també pensa que és "evident" que la Moncloa va avalar la reunió, "que, amb tota seguretat, no es va gestar en unes poques hores". Al mateix temps, SCC creu que "amb una actuació sense precedents en la història recent, ha legitimat un pròfug de la Justícia que ha utilitzat tots els mitjans al seu abast per desprestigiar la imatge internacional d'Espanya".

Per tot plegat, SCC considera a la denúncia que la reunió va ser "summament greu" i que evidencia "el poc o nul respecte" de Díaz "cap al càrrec que ocupa". A més, opina que la conducta de la vicepresidenta en funcions "atempta frontalment contra l'interès general de tots els espanyols", contra la legislació vigent i contra les resolucions judicials existents. Després de la reunió, tant el PSOE com el govern espanyol se'n van desmarcar. L'executiu de Pedro Sánchez va assegurar que la reunió era una iniciativa de Díaz, a títol personal.

Finalment, Societat Civil Catalana considera "paradoxal" que el poder judicial persegueixi "el responsable de la fractura més gran entre espanyols dels últims anys" mentre "des de les mateixes institucions de l'Estat es promocionen reunions" amb Puigdemont.