El viatge del president Carles Puigdemont a Dinamarca havia obert la possibilitat que la justícia espanyola reactivés ‘a la carta’, l’euroordre de detenció contra Puigdemont. De fet, al llarg dels darrers dies s’havia especulat fins i tot que el president renunciaria a viatjar a Copenhaguen davant la possibilitat que se’l pogués detenir en aquest país.

Finalment, tot i les pressions del govern espanyol, que al minut zero ja ha enviat tota la informació sobre el viatge de Puigdemont per forçar l’actuació de la Fiscalia, i d’aquest organisme que ha demanat al Tribunal Suprem específicament que es reactivés l’euroordre, el jutge ha decidit no reactivar-la, una decisió que ha provocat la furibunda resposta de l'espanyolisme mediàtic, però no en contra de l’independentisme com és habitual, sinó contra el Govern espanyol.

Així, l’exportaveu del govern espanyol en època de José María Aznar, Miguel Ángel Rodríguez, ha assegurat que el que ell anomena com a “colpistes”, en referència als líders independentistes, “saben en tot moment què volen fer i què els beneficia”, mentre que el govern espanyol està “a la deriva en mans de jutges incompetents i funcionaris legalistes”, un comentari que, a més, deixa en evidència la manca de separació de poders en insinuar que el govern espanyol podria forçar una altra decisió per part de jutges i funcionaris.

Per la seva banda, la periodista Isabel San Sebastián, que també es refereix a Puigdemont com a “colpista”, considera que “Espanya continua fent el ridícul”, perquè davant del jutge que ha decidit “no tramitar la detenció”, l’executiu Rajoy ha decidit mostrar la seva “satisfacció amb la decisió de no fer res”.

Val a dir que els dos comentaris coincideixen a culpar l’executiu espanyol per la decisió del jutge del Tribunal Suprem, un extrem que posa en quarantena l’existència de la separació de poders.