Espanya ha quedat fatal amb el cas del raper Valtònyc, de qui aquest dilluns els tribunals belgues han negat l’extradició a la justícia espanyola. Els despatxos de les agències internacionals es fan ressò del cas només amb la versió del raper i del seu advocat belga, Simon Bekaert (la part espanyola no compareix), a més a més de descriure les peculiaritats de la "llei mordassa" i dels jutges espanyols, en recordar el cas del titellaires o de la instrucció judicial de l’1-O.

No hi manquen les crítiques de “sobrereacció” de l’Estat espanyol en aquests casos, fetes per Amnistia Internacional i altres organitzacions internacionals de drets humans, ni el record de la recent sentència del Tribunal Europeu de Drets Humans que inclou en l’exercici de la llibertat d’expressió cremar fotos dels reis.

El teletip de l’agència nord-americana Associated Press, la més gran del món, l’han reproduït un gran nombre de diaris dels EUA, entre altres The New York Times, The Washington Post, el molt seguit servei de notícies de Yahoo, La cadena de televisió favorita de Trump, Fox News, i fins i tot Billboard, una de les publicacions de referència del món de l’entreteniment. També el National Post, l’influent diari conservador del Canadà.

“El jutge ha decidit que no hi haurà extradició i rebutjarà els tres càrrecs”, diu Bekaert. “No hi ha terrorisme ni incitació al terrorisme, així que no és un delicte segons la llei belga”, no hi ha cap delicte “en insultar Rei espanyol i no es va fer cap amenaça que justifiqui l'extradició”, explica l’agència.

Ajuda que Josep Miquel Arenas, Valtònyc, parla anglès, cosa que destaquen: “Em trobo bé, estic content. Estic trist per a la gent d'Espanya, però, que no té la sort que se li faci justícia com a mi”.

La foto d’AP de Valtònyc amb els polzes amunt al costat del seu advocat il·lustra moltes de les informacions.

Spanish rapper Washington Post

Agence France Presse recorda aquesta declaració de Valtònyc de principis de juliol, a Brussel·les: “Després de veure Kill Bill, començaríeu a tallar colls de gent amb una katana? No. La gent entén que és art i que aquí s’acaba. Tot això [el judici i la condemna] amaga una persecució política i ideològica”. Aquest és el teletip que fan servir diversos mitjans francesos i belgues, com el conservador Le Figaro.

Reuters afegeix un clip de vídeo on explica tot el cas. Recorda també les crítiques d’Amnistia Internacional  a l’Estat espanyol per “reprimir la llibertat d’expressió”. És la crònica que fan servir The Guardian i altres mèdia anglosaxons i escandinaus.

“Des de 2015, amb l'aprovació d'una nova legislació sobre seguretat, popularment coneguda com a ‘llei mordassa’, el nombre de persones acusades [per apologia del terrorisme] ha augmentat de manera exponencial: 84 condemnes els últims tres anys, segons Amnistia. El 2017, 39 persones van ser posades a disposició judicial acusats d'elogiar el terrorisme a les xarxes socials. El nou govern socialista ha dit públicament que una de les seves prioritats és revisar aquesta ‘llei mordassa’”, conclou el despatx de l’agència britànica.