El jutge de l'Audiència Nacional Ismael Moreno ha arxivat la causa oberta contra els titellaires Alfonso Lázaro i Raúl García per enaltiment del terrorisme. En un auto, el magistrat es fa ressò del canvi de criteri de la Fiscalia respecte a aquest procediment i assegura que no ha quedat "degudament acreditada la perpetració" del delicte que se'ls imputava.

Moreno va enviar els dos artistes a la presó, a petició del Ministeri Públic, el mes passat de febrer després que representessin al barri madrileny de Tetuan, durant els carnavals i davant d'un públic infantil, l'obra La Bruixa i Don Cristóbal en la qual van mostrar un petit cartell amb la llegenda "Gora Alka ETA". Cinc dies més tard, els va deixar en llibertat i els va imposar compareixences al jutjat. També els va prohibir sortir del territori nacional.

El magistrat també s'uneix ara al criteri de la Fiscalia i reprodueix al seu auto l'escrit remès en què es constata que els dos artistes només pretenien fer una crítica "a l'actuació policial" i el cartell constituïa una prova falsa "col·locada" per incriminar un dels personatges.

"En cap moment en tot el desenvolupament de l'obra els dos actors no van realitzar actes o no van proferir expressions de lloança, exalçament, enaltiment ni justificació o promoció de l'activitat terrorista", assevera la Fiscalia. També admet que l'obra "va ser inintel·ligible per al públic en general" perquè es va representar en esperanto.