No es podrà volar si no és totalment necessari durant el proper mes. El govern espanyol ha anunciat aquest diumenge la prohibició temporal de 30 dies de viatges aeris que no siguin indispensables com a nova mesura per frenar la pandèmia del coronavirus. El president Pedro Sánchez ha comparegut, després de la reunió amb tots els presidents autonòmics, per anunciar la intenció prorrogar de 15 dies de l'estat d'alarma- fins l'11 d'abril- i anunciar cinc noves mesures de mobilitat. En destaca l'ampliació de competències a l'exèrcit, que multiplica les seves funcions. 

Les residències privades, a disposició

El govern espanyol aprovarà que totes les comunitats autònomes puguin disposar de les instal·lacions i recursos humans de residències privades de gent gran. L'objectiu, segons Sánchez, és desconegestionar la saturació de les residències públiques i millorar l'atenció a les persones de tercera edat. 

Desplegament de l'exèrcit

"Les forces armades ampliaran el seu àmbit d'actuació", ha anunciat Sánchez. L'exèrcit s'encarregarà a partir d'ara del trasllat- per terra o aire- de malalts de centres saturats a altres hospitals propers, per "garantir la seguretat de les persones, garantir infraestructures crítiques, alliberar personal i implementar suport logístic amb la distribució de material sanitari". A més, l'exèrcit també és l'encarregat, a partir d'ara, de la mobilitat del personal sanitari que necessiti desplaçar-se d'urgència. 

Repartiment a domicili i futura reserva

El govern espanyol ha dictat una nova ordre a través de la qual facilitarà als establiments de restauració i farmàcies el repartiment a domicili. Així, serà més fàcil, ha dit, demanat menjar, productes de primera necessitat o medicaments des de casa a les persones que més ho necessitin. Ha fet referència a les persones grans, que així no hagin de sortir del seu domicili. "És una manera més de protegir-los fent-los més fàcil el seu dia a dia i evitant que hagin de sortir de casa seva per evitar el risc a contagi". 

Com a cinquena mesura, el ministeri de Santitat ja ha posat en marxa una "reserva estratègica de productes necessaris per a futures pandèmies". "Anuncio que, així com ja hem decidit la fabricació nacional de material sanitari i medicaments per combatre el coronavirus, hem decidit establir una reserva estratègica d'aquests productes per a futures pandèmies, si és que es produïssin", ha assenyalat.

En concret, Sánchez ha anunciat que han aprovat crear aquesta reserva estratègica quan tinguin "capacitat d'autoabastiment". "Servirà per garantir que, en un futur esperem que molt llunyà, si tornem a patir algun tipus de pandèmia, no ens trobi desproveïts com ens ha trobat ara", ha amdès.