El ministre espanyol d'Afers Exteriors, Alfonso Dastis, ha promès avui a Berna al seu homòleg suís, Ignazio Cassis, el suport d'Espanya perquè Suïssa sigui membre del consell de seguretat de l'ONU en la renovació del 2023-2024, segons informa el diari suís Blick. Aquest ha estat l'únic resultat concret que ha tingut l'entrevista, celebrada en plena ofensiva diplomàtica espanyola per aconseguir l'extradició dels exiliats, que no ha donat fruit. La trobada dels ministres ha durat només 20 minuts.

A Suïssa hi ha exiliades la secretària general d'ERC, Marta Rovira, i l'exdiputada de la CUP Anna Gabriel. Inicialment s'havia especulat amb la possibilitat que Espanya intentés intercanviar Rovira per l'exempleat de banca Hervé Falciani, recentment detingut per la policia espanyola i de qui Suïssa demana l'extradició. Dastis hi ha sumat avui el suport a Suïssa per accedir al consell de seguretat de l'ONU d'aquí a un lustre.

Suïssa, educada però inalterable

De totes maneres, cap d'aquestes ofertes sembla impressionar els suïssos, que mantenen el criteri de no extradir per casos polítics. El ministre Cassis ha descartat en roda de premsa "interferir" en la política interna espanyola, "de la mateixa manera que Espanya tampoc va interferir en la qüestió del Jura". Aquest cantó es va separar del de Berna per referèndum l'any 1975. 

Cassis ha utilitzat un to diplomàtic i ha indicat que Suïssa no ha de donar cap lliçó a Espanya, i que la considera un Estat democràtic de Dret. Però segons els mitjans suïssos no hi ha hagut més concrecions i no s'ha entrat en cap negociació política sobre els exiliats. Ho decidiran els jutges suïssos, cosa que apunta a la derrota de les hipotètiques demandes d'extradició. Destaquen a més que Cassis, abans d'entrar al govern, era membre del Grup d'Amistat Suïssa-Catalunya.