El Govern espanyol ha autoritzat que el diplomàtic Gustavo de Arístegui, investigat per cobraments il·legals de comissions mentre exercia la tasca d'ambaixador a la Índia, hagi fitxat per la companyia lobbista nord-americana Mercury LLC. Des del passat 11 de maig, l'exdiputat del PP ja té permís del Govern per incorporar-se a l'empresa privada, com ha informat el Portal de la Transparència de l'Executiu en funcions.

Arístegui havia demanat ser cessat del seu lloc com a ambaixador a l'Índia per no perjudicar el govern ni el Partit Popular (PP), a causa de la seva presumpta implicació en tals il·legalitats, en tant que el fet va sortir a la llum en plena campanya electoral. Les accions es basarien en intercedir a favor d'empreses espanyoles en l'estranger, a canvi d'aquests diners presumptes. Junt amb ell s'hi trobava el exdiputat del PP Pedro Gómez de la Serna, qui està sent investigat per l'Audiència Nacional.

Després de ser cessat el passat 18 de desembre, De Arístegui va disposar d'un mes per organitzar la seva sortida de l'Índia, que es va concretar el 19 de gener. Un cop a Madrid, va sol·licitar reincorporar-se als serveis centrals del Ministeri, però va demanar uns dies de permís "per assumptes particulars". 

El passat 1 de març, va demanar una "excedència voluntària per interès particular". D'acord amb el Reglament de situacions administratives dels funcionaris civils de l'Administració General de l'Estat, aquesta excedència dura un mínim de dos anys i un màxim de 15. La companyia ha avançat que De Arístegui s'incorporarà a les oficines de Mercury a Londres amb el càrrec de vicepresident, però encara no ha signat el contracte.

Exteriors no ho investiga

El Ministeri d'Afers Exteriors i de Cooperació no va obrir cap investigació interna pel que fa al cas De Arístegui, considerant que aquesta era una responsabilitat que ja estava exercint Hisenda. Va ser l'Oficina de Conflicte d'Interessos del Ministeri d'Hisenda qui li va obrir un expedient per investigar si va vulnerar la llei d'incompatibilitats, en el cas que hagués continuat amb les activitats mentre va ser ambaixador a l'Índia.

El procediment administratiu va quedar paralitzat després de l'obertura d'un procés judicial a l'Audiència Nacional, que està dirigint el jutge central José de la Mata per aclarir el presumpte cobrament de comissions per part de Arístegui i de Gómez de la Serna, els dos investigats.