L’ONG Transparència Internacional (TI) ha publicat aquest dimecres l’Índex de Percepció de la Corrupció i ha valorat Espanya com la 41 en un rànquing total de 176 estats. Espanya acumula 58 punts de 100.

D’aquesta manera, Espanya obté una de les pitjors puntuacions fins el dia d’avui, ja que la tendència ha estat a la baixa des de l’any 2012 caient dels 65 punts i set posicions.

L’entitat ha detallat que els resultats d’aquest any es basen en la connexió entre la corrupció i la desigualtat i com aquesta “s’alimenta mútuament a crear un cercle viciós entre corrupció, distribució desigual del poder en la societat i distribució desigual de la riquesa”.

D’aquesta manera, Espanya ocupa la 41a posició d’aquest rànquing, entre Costa Rica i Geòrgia. En aquest llistat, hi apareixen països de tot el món i actualment, Espanya és un dels països europeus que tenen una percepció ciutadana més corrupta.

 

“En molts països, les persones es veuen privades de les seves necessitats més bàsiques i se’n van a dormir amb gana cada nit a causa de la corrupció, mentre que els poderosos i corruptes gaudeixen de luxosos estils de vida amb impunitat”, ha detallat la presidenta de Transparència Internacional, José Ugaz.

Transparència Internacional també ha fet un advertiment i ha insistit que la interacció entre corrupció i desigualtat alimenta el populisme: “Quan els polítics tradicionals no poden fer front a la corrupció, les persones es tornen critiques. Cada vegada més persones estan recorrent als líders populistes que prometen trencar amb el cicle de la corrupció i els privilegis”, ha reblat TI.

En l'àmbit europeu

Espanya, en el context europeu té la vintena posició de 32 estats d’aquest rànquing, darrere de països com Eslovènia i Lituània i per davant de Letònia i Xipre.

Somàlia i Sudan del Sud ocupen les posicions de països més corruptes del món amb deu i onze punts de 100, i a l’altre extrem de la classificació trobem Dinamarca, amb 90 punts, i Nova Zelanda. Els segueixen Finlàndia, 89 punts, Suècia (88), Suïssa (86) i Noruega (85), seguits per Singapur (84), Holanda (83), el Canadà (82) i Alemanya, Luxemburg i el Regne Unit, tots tres amb 81 punts.