El 8 de maig, en plena pandèmia pel coronavirus, la Comissió Europea va anunciar un repartiment de mascaretes entre 18 dels països membres. Aquests països havien d'haver sol·licitat participar en aquesta compra conjunta i Espanya va decidir abstenir-se, segons publica El Mundo.

El mes de maig va ser un dels punts àlgids de la pandèmia i a Espanya hi havia dubtes sobre si hi hauria prou mascaretes per tota la població. Tot i això, no va demanar les mascaretes a la Comissió Europea.

El repunt del 8 de maig 

El citat mitjà recorda que el 8 de maig hi va haver un repunt de casos a l'Estat amb 1.410 nous positius confirmats per PCR i 229 víctimes per sumar al total de 26.299 morts fins al moment. No va ser fins al 27 de juliol que Espanya va sol·licitar les mascaretes a Europa.

La comissària de Salut, Stella Kyriakides, explica en una carta que "Es va convidar tots els estats membres de la UE i el Regne Unit a manifestar el seu interès per rebre aquest producte sanitari adquirit en el marc del sistema de compra centralitzada. Espanya no va manifestar inicialment el seu interès".

La Comissió Europea confirma que Epanya va fer la petició de mascaretes més tard que la resta de països i que per això la primera comanda no va arribar fins al 27 de juliol. El 8 d'agost se'n van rebre més.

En aquelles dates Espanya ja era un dels països europeus on el coronavirus estava més descontrolat.