Espanya va enredar el Marroc a l'hora de donar explicacions sobre la polèmica entrada i estada del líder del Front Polisario, Brahim Gali, al país. Almenys així queda demostrat en l'escrit que l'Exèrcit de l'Aire espanyol ha remès a la justícia reconeixent que mai es va demanar el passaport al líder sahrauí perquè així es va ordenar des del Ministeri d'Afers Exteriors.

Al document, el qual ha avançat la Cadena Ser, el general de Mobilitat Aèria, José Luis Ortiz-Cañavate, ha assegurat que "entre les ordres que es van donar es trobava el no realitzar els tràmits de duana i immigració i van ser transmeses a l'Estat Major de l'Exèrcit de l'Aire per part del Gabinet de la ministra d'Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació".

"Es van rebre ordres per via telefònica de la secció de Relacions Internacionals de l'Estat Major de l'Exèrcit de l'Aire del qual el personal que viatjava a l'avió no passarà control de passaports ni duana, per la qual cosa es desconeix la identitat de les persones que anaven a bord", contínua l'escrit que afegeix que "es va rebre informació telefònica que a l'avió viatjava un pacient amb passaport algerià que venia en una llitera medicalitzada i que anava acompanyat d'una persona". "Es desconeixen les identitats ja que no es van sol·licitar els seus passaports", assegura el General en Cap de Mobilitat Aèria de la base aèria militar de Saragossa.

Com la Moncloa va enredar Rabat

Això xoca clarament amb el que van dir fonts del Ministeri d'Arancha González Laya quan el Marroc més pressionava el govern espanyol sobre l'entrada secreta de Gali a l'Estat. Concretament, aquestes fonts van assegurar que Gali havia entrat amb el passaport amb el qual viatja habitualment i que els seus documents complien els "requisits necessaris".

No hi va haver per tant un "passaport fals", encara que el líder del Polisario sí que va pactar amb l'hospital un canvi d'identitat per raons de privacitat, van explicar fonts espanyoles en el seu moment. Tot quan l'ús de passaport fals per entrar a Espanya va ser un dels aspectes que més va criticar el Marroc, a més del fet que el Govern espanyol no el va informar prèviament de la seva decisió, malgrat la teòrica bona relació entre els dos països.

L'ofici de l'Exèrcit de l'Aire forma part del requeriment d'informació que el Jutjat d'Instrucció número 7 de Saragossa ha demanat per aclarir qui va autoritzar l'entrada del líder del Front Polisario a l'Estat. Tot per la denúncia que es va presentar per falsedat documental, prevaricació i encobriment que l'Associació Sahrauí per a la Defensa dels Drets Humans (ASADEDH), organització que diverses fonts sahrauís han denunciat a aquest diari que està dirigida pel mateix Marroc.

 

Imatge principal: el líder sahrauí, Brahim Gali / Foto: Europa Press