Segons l'organització no governamental Transparència Internacional, Espanya ha registrat el 2015 la pitjor dada de percepció de corrupció de la seva història, la qual cosa reflecteix una "greu" situació de corrupció política, abans vinculada a l'urbanisme i ara a la "contractació pública", sobretot pel que fa a empreses públiques i ens instrumentals de l'administració com demostra l'últim cas destapat, el d'Acuamed.

Exactament, en una escala de 0 (percepció alta) a 100 (percepció ínfima), Espanya ocupa la posició 36 de 168 països, amb 58 punts, en l'Índex de Percepció de la Corrupció 2015, competint directament amb Eslovènia o Corea del Sud, però si ens fixem només en els companys europeus, l'Estat és el pitjor alumne. El resultat "catastròfic" que treu Espanya en aquest informe no significa, tanmateix, que la corrupció hagi augmentat el 2015, sinó que les dades són "més rigoroses" i beuen de "més fonts d'informació" que fa anys, han explicat els responsables de l'informe. L'organisme considera que els sistemes de control s'han demostrat més eficaços durant els darrers anys. Això ha provocat, segons Transparència Internacional, que s'hagin conegut nombrosos casos i que per tant, aquests hagin influït "intensament" en la percepció de la ciutadania, fins arribar a un estat general d'indignació, remarca l'organisme.

Tractament integral

No obstant, l'organització també avisa que les mesures posades en marxa fins ara encara són "insuficients". Transparència Internacional assegura que cal insistir en el treball anticorrupció en tots els nivells del govern. De fet, davant el "seriós" problema de corrupció que pateix Espanya, cal afrontar-la de "manera integral" i sense "pedaços", han explicat. Auguren també que aquesta percepció podria tacar la imatge del país i per tant, espantar possibles inversors. Davant l'actual context polític, l'organisme considera que la inestabilitat pot ser un problema per la continuïtat de les reformes, però alhora, creu que pot haver-hi una oportunitat pel canvi amb l'arribada de les noves forces polítiques.

 

FOTO: Un moment del judici pel cas Arona, a Santa Cruz de Tenerife / EFE