L'Estat espanyol és a la cua del rànquing de la Unió Europea, juntament amb Grècia, en els indicadors d'atur general, juvenil i de llarga durada, segons un informe publicat aquest dilluns per la Comissió Europea. Amb un 16,4% d'aturats el 2017, Espanya és el segon estat de la UE que en té més, per darrere de Grècia, amb un 20,7%. Per la Comissió Europea, tot i que la feina ha crescut arreu de la UE, encara es mantenen "grans diferències" entre els estats membres, amb alguns com la República Txeca (2,3%) i Alemanya (3,6%) molt lluny de les xifres d'Espanya. D'altra banda, l'Estat també és el segon on es registra més atur juvenil, 36,8%, només superat pel 40,8% de Grècia. Pel que fa als aturats de llarga durada, amb un 7,1% Espanya també és només superada pel país hel·lènic, on un 15,3% dels aturats ho són des de fa temps.

Tot i que les xifres d'atur al conjunt de la Unió Europea han arribat en el darrer informe al seu millor nivell des del novembre del 2008, situant-se per sota dels 18 milions d'aturats, les grans divergències que es mantenen entre estats i l'afectació entre la població més jove encara preocupen a Brussel·les. 

Les dades de l'Estat, que el situen només per davant de Grècia en atur general, juvenil i de llarga durada, tanmateix també indiquen una forta baixada de les persones sense feina, la més pronunciada entre els aturats de llarga durada, que han baixat un 2%, el millor ritme de tota la UE. De fet, Espanya és l'estat on, a nivell absolut, han disminuït més el nombre d'aturats, 460.000 persones. Això són més que a Itàlia, França i Polònia, que conjuntament representen la meitat de tota la baixada a nivell europeu.