España Global, l'entitat pública promoguda pel ministre Josep Borrell per contraatacar el discurs de les autoritats catalanes, ha quedat en evidència aquests dies a Irlanda, on el president Carles Puigdemont s'ha mogut sense cap impediment diplomàtic per Dublín, acompanyat pel conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró. No consta que cap membre d'España Global ni de la diplomàcia espanyola hagi intervingut aquests dies en cap dels actes de la delegació catalana, al contrari del marcatge exhaustiu que havia anunciat Borrell.

Puigdemont va omplir ahir en la seva conferència al Trinity College, el centre universitari més important d'Irlanda, que ha estat recollida per mitjans com el diari britànic The independent. Hi ha defensat que el projecte independentista és europeïsta, i que els presos polítics no van cometre cap acte de violència.

Puigdemont també ha estat entrevistat a la televisió pública irlandesa, on ha subratllat que pot viatjar per tota Europa lliurement, "excepte a Espanya", i ha lamentat haver suspès la declaració d'independència perquè volia obrir negociacions amb el govern espanyol. 

El president a l'exili també s'ha reunit amb els diputats i senadors irlandesos que donen suport al cas català, amb la direcció del Sinn Féin, i amb l'alcalde de Dublín. També es va entrevistar amb l'exprimer ministre Bertie Ahern.

Borrell va anunciar a principis de mes que la diplomàcia espanyola faria un marcatge a l'independentisme a nivell internacional. El cap de setmana passat es va anunciar a més la creació d'España Global, entitat depenent del ministeri que dirigeix l'exdiputada d'UPyD Irene Lozano, que pretén fer una contracampanya contra els independentistes amb fons públic coincidint amb el procés judicial.