“Espanya té un problema amb el concepte de democràcia”, ha dit Andrew Rosindell, parlamentari conservador britànic i vicepresident de la comissió parlamentària sobre Gibraltar. En declaracions al tabloide Daily Express, Rosindell ha comparat expressament el rebuig d'Espanya a la sobirania de Catalunya amb la situació de Gibraltar, que en dos referèndums ha decidit romandre sota sobirania britànica sense que Espanya ho reconegui.

“Gibraltar ha fet saber el seu punt de vista en dos referèndums, però els espanyols no ho accepten. Passa una cosa semblant a Catalunya. És el poble català qui ha de determinar la seva condició constitucional. A Madrid ho haurien de respectar. En lloc de colpejar-los i intimidar-los perquè se sotmetin, haurien d'acceptar que els ciutadans de Catalunya també tenen els mateixos drets” que els gibraltarenys.

Rosindell afegeix que “Espanya sembla que no entén que la democràcia és la forma en què governem el món actual. No ho fem amb amenaces ni intimidació, sinó amb el vot democràtic de les persones. Crec que Espanya hauria d’adonar-se’n”.

El diputat britànic ha afegit que ja és hora que Espanya recordi que els gibraltarenys han votat per ser britànics i no han de ser castigats per la seva decisió. Rosindell al·ludeix als temors britànics que Espanya utilitzi les negociacions del Brèxit per apoderar-se de Gibraltar, que pertany a Gran Bretanya pel tractat d’Utrecht del 1713.

L’Express recorda que al referèndum de l’1 d’octubre a Catalunya “es van observar escenes horroroses de violenta repressió policial per impedir la votació, considerada il·legal pel govern espanyol”.

Aquest és el vídeo amb les declaracions d'Andrew Rosindell: