El president espanyol, Pedro Sánchez, no para d'embolicar-se amb la situació al Magrib. Espanya ha extradit un activista dissident algerià per acontentar Alger en plena crisi per l'alineament espanyol amb el Marroc, però un tribunal militar algerià ara l'ha condemnat a mort. Segons informa Público, l'algerià Mohammad Benhalima, de 32 anys, va fugir d'Algèria i es va refugiar a Espanya el setembre del 2019, quan va saber que era buscat per la seva participació en el moviment de protestes Hirak, que denunciava la corrupció política al país. El 7 de gener de 2021 va ser condemnat "in absentia" a deu anys de presó per compartir vídeos en línia que exposaven la corrupció a l'exèrcit algerià. 

El 24 de març, les autoritats espanyoles van rebutjar la sol·licitud d'asil i immediatament després va resoldre el seu expedient d'expulsió. Benhalima va argumentar que estava amenaçat per Algèria i que havia demanat empara al govern espanyol perquè la seva vida corria perill. Però no li van fer cas. Benhalima, que estava ingressat al CIE de València, va ser traslladat a l'aeroport i va tornar a Algèria. El govern algerià tenia molt interès en aquesta extradició perquè es tractava d'un afer polític. Quan es va produir l'extradició, Amnistia Internacional va protestar:  "Les autoritats havien estat advertides, mitjançant recursos jurídics i crides de la societat civil, que Mohamed Benhalima corre un risc elevat de tortura, detenció arbitrària i judici sense les degudes garanties a Algèria, on aquest tipus de violacions de drets humans són cada cop més habituals contra presos d'opinió i activistes pacífics”.

La mateixa mare del detingut ha confirmat que un tribunal militar d'Algèria ha condemnat a mort el seu fill. La decisió d'Espanya d'expulsar Benhalima es va produir pocs dies després que el Marroc va difondre el 18 de març la carta que Pedro Sánchez va enviar al rei Mohammed VI en la qual secundava el pas del Sàhara Occidental al país alauita. Algèria va respondre a la missiva amb la retirada del seu ambaixador i va avisar que podria condicionar els contractes de subministrament de gas. En aquest context, el govern espanyol va decidir extradir l'activista algerià.