El Consell Europeu ha donat el vistiplau a la proposta de la Comissió Europea de reduir a zero la multa a Espanya per incompliment del dèficit. A canvi, però, la Comissió exigeix al govern espanyol que apliqui imminentment mesures d’ajust per reduir el dèficit públic en més de 10.000 milions d’euros en els propers dos exercicis.

L’objectiu és que el dèficit d’Espanya passi del 4,6% del PIB d’aquest 2016, al 3,3% al 2017 i al 2,7% al 2018. A més, exigeix que comuniqui periòdicament quins ajustos concrets aplicarà i marca al calendari el 15 d’octubre com a data per començar a aplicar el correctiu.     

Estirada d’orelles pel “relaxament fiscal”

En el seu argumentari, el Consell i la Comissió retreuen al govern espanyol que el relaxament de la política fiscal el 2015 ha tingut un impacte negatiu en el balanç fiscal de l’any. De fet, segons l’Agència Tributària espanyola, la reforma fiscal ‘in extremis’ de Rajoy el 2015 va implicar, per exemple, que la recaptació en concepte d’IRPF caigués en 4.813 milions d’euros.  

Una de les conseqüències, assenyalen des de Brussel·les, és que Espanya no va complir les recomanacions sobre el dèficit públic que el Consell ja havia fet el 2013.  

Sense oposició

Els estats membre tenien fins dilluns a mitjanit per pronunciar-se però cap país s’ha oposat a la proposta de l’executiu comunitari de cancel·lar la sanció. Per això, la decisió ha quedat automàticament adoptada. Els socis d’Espanya també donen el vistiplau a la pròrroga de dos anys que la CE dóna per corregir el dèficit a canvi de retallar 10.000 milions d’euros en despesa pública.