Un grup de soldats ucraïnesos han arribat a l'Estat espanyol per rebre formació militar en el marc de la col·laboració de la Unió Europea amb Ucraïna per la invasió russa. Ja han arribat 125 soldats d'Ucraïna, d'aquest 55 s'instruiran en l'ús dels tancs Leopard 2 A4. Aquests carros de combat són claus per Ucraïna i la seva cessió va aixecar polseguera entra els membres de l'OTAN, en especial Alemanya. 

Els soldats seran distribuïts en instal·lacions de Toledo i Saragossa per fer la instrucció i l'ensinistrament de capacitats específiques, informa el Ministeri de Defensa. La majoria, 70, seran a Toledo, on la Unitat de Formació de Combat (UFC) s'encarregarà de capacitar en atenció sanitària i en desminat i combat contra artefactes explosius improvisats. A Saragossa l'Exèrcit de Terra s'encarregarà de la formació de 55 tripulants ucraïnesos de carros de combats Leopard 2 A4 i especialistes en el manteniment.

Aquestes activitats de formació es duen a terme sota la direcció del Toledo Training Coordination Centre (TTCC) en coordinació amb la Caserna General de la Capacitat Militar de Planificació i Execució de la UE i no es descarta una possible participació d'equips d'ensinistradors d'altres països membres de la UE als centres espanyols si així es requerirà.

Reforç de la defensa aèria ucraïnesa

Un total de 54 països que donen suport militarment a Ucraïna van coordinar aquesta setmana els seus esforços en una nova reunió presidida pels Estats Units, amb vista a millorar principalment les defenses aèries ucraïneses davant l'ofensiva que preveuen llançarà Rússia a la primavera però sense incloure encara avions de combat.

"Avui ens vam tornar a reunir amb els nostres apreciats aliats i socis per assegurar-nos que Ucraïna tingui el que necessita quan ho necessiti", va indicar el secretari d'Estat nord-americà de Defensa, Lloyd Austin, en una roda de premsa al final de la novena reunió del grup de contacte per a Ucraïna. Finalment, 11 països s'han compromès a donar tancs, 22 a lliurar vehicles de combat d'infanteria, 16 han ofert artilleria i municions i, nou més, artilleria de defensa aèria, va resumir el cap de l'Estat Major Conjunt dels EUA, Mark Milley. 

 "Tenim poc temps per ajudar els ucraïnesos a preparar-se per a una ofensiva", van assenyalar fonts aliades a Efe, que van detallar que Rússia està mobilitzant tropes massivament i posicionant mitjans aeris a l'est d'Ucraïna, si bé van precisar que no saben en quin moment actuaran.