La policia va detenir aquest divendres a Fuengirola (Màlaga) un irlandès sobre el qual pesava una ordre de detenció i ingrés a la presó per un assassinat perpetrat a Irlanda el 2013 i per haver participat en un altre delicte similar. Es tracta de Dean Evans, de 28 anys, que ha estat arrestat com a conseqüència d'una ordre europea de detenció i entrega (OEDE) de 21 de març de 2017, tramitada a través del Jutjat Central d'Instrucció 3 de Madrid, segons informa el Ministeri de l'Interior.

Evans va ser processat per la Justícia irlandesa, al costat de dues persones més, per l'assassinat de Peter Butterfly, que va ser tirotejat en un estacionament a la localitat irlandesa de Gormanston el 6 de març de 2013. Dies abans que comencés el judici al gener de l'any passat, Evans va desaparèixer amb la seva parella, de manera que el Tribunal Criminal Especial de Dublín va emetre una ordre d'arrest contra ell. Els altres dos acusats van ser condemnats a cadena perpètua.

Però tot i que Zoido defineixi Evans com a "membre de la banda terrorista IRA", això és més que dubtós. En realitat, l'IRA va deixar la lluita armada el 1997, quan Evans tenia 7 anys. Evans sembla ser que va tenir contactes amb l'Ira Autèntic (un grup dissident de l'IRA partidari de mantenir la lluita armada fins a la reunificació de l'illa, molt enfrontat a l'IRA). Però, de fet, des del 2010 l'IRA Autèntic ha deixat de figurar a les llistes d'organitzacions terroristes de la Unió Europea perquè es considera dissolt. L'assassinat de Peter Butterfly tenia relació amb els conflictes entre els ex membres de l'IRA Autèntic. Butterfly havia estat acusat de ser confident de la policia, però també hi havia disputes entre els grups armats republicans sobre el repartiment dels impostos il·legals cobrats als traficants de drogues... I en cercles republicans se'l considerava implicat en l'assassinat d'Alan Ryan, un altre líder de l'IRA Autèntic.

Les autoritats judicials irlandeses havien dictat prèviament una altra OEDE, el 8 de març de 2017, per un altre homicidi.

En l'operació han intervingut agents del Grup d'Estupefaents i Relacions Internacionals de UDICO Costa del Sol en col·laboració amb membres del Grup de Localització de Fugitius de la Comissaria General de la Policia Judicial i funcionaris de la policia irlandesa explícitament desplaçats a l'efecte.