Espanya és, amb gran diferència, l'estat de la Unió Europea que més cops ha estat denunciat a la Defensora del Poble Europeu l'any 2017. Segons es desprèn de l'informe anual d'aquest organisme, Espanya ha estat denunciada fins a 410 vegades, a molta distància la segueix Alemanya amb 234 queixes i Polònia amb 144. 

Tot i això, només una quarantena de les queixes dirigides a Espanya han començat a ser investigades. Els països que tenen més casos oberts són Bèlgica (73), Alemanya (55) i Itàlia (41), mentre que el quart país de la llista ja és Espanya amb 40 consultes obertes.

A més, tal com exposa el citat informe, durant l'any 2017 hi ha hagut dos problemes que "han atret un gran nombre de queixes". Aquestes són: les queixes per unes declaracions contra les dones d'un eurodiputat polonés que assegurava que havien "de cobrar menys perquè són més dèbils" i la situació a Catalunya. 

Tot i això, l'informe també avisa que aquest dos temes, entre els que hi ha les queixes sobre els fets ocorreguts a Catalunya durant el 2017, no entren dins el seu mandat pel que no seran estudiats. Els Defensora del Poble Europeu només investiga incompliments relacionats amb el dret europeu i no temes que afectin només un estat concret de la UE. Per aquest motiu, les consultes finalment obertes a l'estat espanyol són molt desproporcionades amb les denuncies rebudes, només 40 de 410.