L'economista Santiago Niño Becerra ha advertit que Espanya haurà d'escollir a partir ara entre dues males solucions pel que fa a l'atur i els salaris. "En les circumstàncies actuals (baixa productivitat i estructura del PIB basada en el baix valor, que són les de sempre), Espanya ha d'escollir entre més atur i salaris mínims regulars, i menys atur i salaris mínims penosos", ha indicat.

Santiago Niño Becerra

 

Niño Becerra ha fet referència a una informació del Banc d'Espanya que assegura que la pujada del salari mínim el 2019 va reduir almenys 100.000 llocs de treball. Segons el Banc d'Espanya, l'increment del 22% fins a 1.050 euros mensuals en 12 pagues, va fer que l'ocupació cresqués menys, concretament entre un -0,6% i un -1,1%. Segons El País, si s'agafen les dades d'assalariats a l'EPA, aquesta estimació és una pèrdua neta d'entre uns 98.000 i 180.000 llocs de treball. 

Els més afectats serien els que cobren el salari mínim, perquè en aquest cas la disminució de llocs de treball va ser entre el -6% i el -11%.

L'estudi del Banc d'Espanya s'ha publicat just quan la vicepresidenta Yolanda Díaz ha anunciat que pensa reiniciar les millores, mentre que la vicepresidenta i ministra d'Economia, Nadia Calviño, ha defensat el compromís d'apujar el salari mínim al llarg de la legislatura, però donant prioritat al fet que abans torni a l'activitat el milió de persones que ha quedat a fora de mercat de treball després de la pandèmia.

A Espanya es va començar a apujar el salari mínim de forma significativa a partir del 2017, i des del 2019 l'Executiu espanyol ha iniciat una línia d'increment per deixar-lo en el 60% del salari mitjà, una cota que ja es podria estar aconseguint segons l'estadística que es prengui, apunta el banc. Si s'utilitza la mitjana dels ingressos anuals del 2018, estaria en el 66%. I en el 57%, si s'agafa l'ingrés mitjà dels treballadors amb contracte a temps complet, indica.

Segons l'opinió del supervisor, cal ser cautelosos i ponderar molt bé els efectes positius d'incrementar el salari mínim, com la millora del consum i de l'equitat, i els negatius, com la pèrdua d'ocupació