La ministra espanyola d'Economia i Empresa, Nadia Calviño, ha caigut de la llista de candidats de la UE per rellevar Christine Lagarde al capdavant del Fons Monetari Internacional (FMI), segons informa el Financial Times. Segons el rotatiu britànic, queden a la llista Jeroen Dijsselbloem, Kristalina Georgieva i Olli Rehn com la terna de favorits.

El ministre francès de Finances, Bruno Le Maire, encarregat de coordinar les negociacions al si de la UE per fixar una candidatura europea de consens, per mantenir la direcció de l'FMI sota paraigües europeu, assenyalava divendres cinc possibles candidats, entre els quals hi havia la candidata espanyola i el seu homòleg portuguès, Mario Centeno. Els dos han quedat desestimats segons un alt funcionari europeu que cita el Financial Times.

Dijsselbloem, exministre holandès de Finances i expresident de l'Eurogrup, així com l'actual governador del Banc de Finlàndia i excomissari europeu, Olli Rehn, tenen el suport dels països del nord de la UE, mentre que l'absència de candidats del sud confirmaria que els països de la perifèria de la UE no s'oposen al seu potencial nomenament. Per la seva banda, Georgieva, actual consellera delegada del Banc Mundial i que tindria el suport de França, necessitaria un canvi en les regles del procediment, ja que les normes prohibeixen designar per al càrrec de director gerent del FMI cap candidat amb els 65 anys complerts, un aniversari que l'economista búlgara complirà el pròxim 13 d'agost.

El termini per presentar candidatures al lloc de director gerent del FMI ha començat aquest dilluns i finalitzarà el pròxim 6 de setembre. L'FMI espera completar el procés de selecció el pròxim 4 d'octubre.