El diari Ynet, considerat el mitjà digital més important d'Israel, ha publicat un reportatge sobre la preocupació que té Espanya per la caiguda d'imatge a Alemanya, França i Itàlia arran de la repressió policial contra el referèndum de l'1-O i també pel passat colonial. El diari cita dades de l'Institut Elcano, think tank de referència a Espanya.

L'article es titula "Tothom està en contra nostra: Espanya, preocupada per la seva imatge". "Què pot ser dolent en un país que té Barcelona, Madrid i Messi?", es pregunta la publicació. "Estudis recents apunten que la revolta de Catalunya i el passat colonial fan mal a la reputació espanyola als ulls del món, i ara el govern espanyol vol contrarestar-ho", explica. Afegeix que la imatge d'Espanya va quedar afectada "per la seva manera de fer front a la crisi que va significar la declaració d'independència de Catalunya".

Ynet

"Un estudi realitzat per l'Institut Elcano de Madrid demostra que la reputació d'Espanya va quedar danyada a Alemanya, Itàlia i França després que el govern català va insistir a l'octubre del 2017 en un referèndum sobre la seva independència, que va provocar una operació policial contra els dirigents polítics que ho van dur a terme. Després d’aquest referèndum, Catalunya va declarar la independència, però el govern central de Madrid va bloquejar el camí", va afirmar.

El reportatge recorda que a Catalunya els presos es denominen presos polítics, i que interpreten que la repressió policial recorda la del franquisme. Afegeix que davant d'això el govern espanyol ha creat Espanya Global, per intentar millorar la imatge d'Espanya. Però recorda que el president de Mèxic,  Andrés Manuel López Obrador, va demanar al rei Felip VI que es disculpés per la colonització d'Amèrica, reactivant la llegenda negra d'Espanya. I que el partit alemany Die Linke proposa que Alemanya s'oposi a l'empresonament dels presos catalans.