El desigual tractament del feixisme per part d'Espanya i Àustria queda en evidència davant d'esdeveniments recents. Mentre a Espanya la Falange demana immunitat per seguir cantant Cara al sol, a Àustria els tribunals demanen dos anys de presó a un jove per fer una salutació nazi. 

Retrocés a la española

El cap estatal de la Falange, Norberto Pico, ha sol·licitat intervenir davant la Comissió de Compareixences de les Corts d'Aragó per reclamar que la interpretació d'aquesta peça i l'exhibició de la bandera amb el jou i les fletxes, símbols emblemàtics del franquisme en ambdós casos, no puguin ser sancionats amb la futura Llei de memòria democràtica de la comunitat.

No obstant això, la sintonia falangista ja s'ha entonat en ocasions recents, sense cap mena de repercussió jurídica. El passat 23 d'abril, a l'enterrament de José Utrera Molina, un grup de persones van entonar el Cara al sol per acomiadar el ministre i vicepresident en diferents governs de Francisco Franco. Entre els familiars hi havia el seu gendre, l'exministre de Justícia Alberto Ruiz-Gallardón.

Segons indica Norberto Pico en la seva petició, el projecte de llei "pot posar en risc la llibertat d'actuació política del nostre partit, suposant això un menyscabament al pluralisme polític consagrat a la Constitució Espanyola com a valor fonamental del nostre ordenament jurídic", a més de presentar "clars indicis d'inconstitucionalitat" i comportar el risc "d’impedir l'exercici d'alguns dels seus drets fonamentals als afiliats, simpatitzants i votants del nostre partit".

La Mesa de les Corts es reuneix avui per tractar, entre altres assumptes, aquesta sol·licitud, sobre la qual els serveis jurídics de les Corts d'Aragó han emès un informe favorable. Si és aprovada, el seu assenyalament quedaria en mans de la taula de la comissió.

Aquesta reunió tindrà un punt de moment històric, ja que serà una de les escasses ocasions en què un representant de la Falange intervé davant d'un parlament democràtic.

I mentrestant, a Àustria...

Al mateix temps, a uns 2.000 kilòmetres de distància, a Àustria, un jove és condemnat a dos anys de presó per fer la salutació nazi. Els fets van ocórrer el 25 de juliol del 2016, quan el noi va fer el gest en imitació a Hitler. Durant l'interrogatori posterior, el jove glorificava les gestes del tercer Reich. 

Posteriorment, l’abril del 2017, va amenaçar sota la influència de drogues dos policies i les seves famílies. Avui, el Tribunal Regional de Wiener Neustadt l’ha condemnat a dos anys de presó per “reintervenció” i “amenaça perillosa”.