El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, publicarà el pròxim 19 de febrer el llibre Manual de resistencia (Ediciones Península), una obra autobiogràfica sobre el seu ascens, caiguda i reconquesta de la secretaria general del PSOE per arribar a la Moncloa un any després. Sánchez trenca d’aquesta manera la norma no escrita per als presidents espanyols de no publicar autobiografies durant l'estada a la Moncloa. Fonts del seu executiu asseguren, però, que el llibre es va escriure “majoritàriament  abans d’arribar a la Moncloa” i que “simplement ha estat actualitzat en algunes parts”.

Segons l'agència Servimedia, que ha tingut accés al pròleg de l'obra del president espanyol, l'actual secretària d'Estat d'España Global i exdiputada del PSOE i d'UPyD Irene Lozano és qui ha donat "forma literària" al seu llibre.

"Aquest llibre és fruit de llargues hores de conversa amb Irene Lozano, escriptora, pensadora, política i amiga. Ella va donar forma literària a les gravacions i em va oferir la seva ajuda decisiva. Que aquestes línies serveixin d'agraïment".

Aquestes són les paraules literals que apareixen a la pàgina 13 del pròleg de Manual de resistencia, amb què Pedro Sánchez reconeix l'estreta col·laboració d'Irene Lozano. 

Tal com indica l'editorial, el president espanyol va escriure la major part del llibre abans d'entrar a la Moncloa, i Irene Lozano va ser nombrada secretària d'Estat d'España Global el 16 d'octubre pel Consell de Ministres.

El llibre, de 320 pàgines, narra el recorregut vital de Sánchez “com a part d’un procés personal de resiliència que no s’entendria sense la fortalesa de les seves conviccions”. El llibre, que forma part de la col·lecció Huellas, parteix de la seva arribada a la secretaria general del PSOE, l’expulsió d'aquell comitè federal del partit que va culminar amb la seva dimissió i la seva tornada després de guanyar les primàries del partit per ser investit president un any més tard. 

“En qüestió de mesos ha situat el nostre país a la primera línia de defensa de valors i polítiques progressistes, la justícia, l’europeisme, el feminisme i l’ecologisme”, diu la sinopsi del llibre.