Oficialment l'han batejat com a Espai de Diàleg, però li haurien pogut dir perfectament Assaig General. Després d'un any on cadascun d'ells ha transitat pel seu compte, el Govern JxCat-ERC i el PSC i els comuns s'han tornat a asseure aquest divendres al voltant d'una mateixa taula per intentar trobar una sortida no traumàtica al conflicte català. La trobada ha estat poc productiva. Després de gairebé dues hores, s'han constatat les diferències. L'únic acord: que cal aprofitar l'oportunitat de diàleg i la voluntat de tornar a reunir-se, però sense concretar quan. 

Els més contundents, Catalunya en Comú, que han aprofitat la cita per exigir a Torra que convoqui eleccions a la primavera perquè "no està en condicions d'abordar la nova etapa de diàleg", el seu govern "està esgotat i no té horitzó de futur". Un avançament electoral que el PSC veu en bons ulls perquè, en paraules d'Iceta, "la legislatura està exhaurida". Amb tot, el PSC reconeix a Torra el dret a encapçalar la negociació entre governs. El president ha estat rotund a l'hora de descartar la possibilitat d'avançar eleccions i ha insistit que l'únic punt sobre el que cal dialogar és l'autodeterminació. 

Els comuns demanen a Torra que avanci eleccions a la primavera perquè "no està en condicions d'abordar la nova etapa de diàleg

Segons van pactar ERC i el PSOE, la taula bilateral de diàleg entre governs hauria d'activar-se aquest mes de gener. Amb la mirada posada en aquest horitzó més immediat, l'independentisme va consensuar fa un parell de dies que la Generalitat ha de posar l'autodeterminació i l'amnistia al centre de la negociació. Així ho han traslladat JxCat i ERC a comuns i socialistes, que quan arrenquin les converses entre governs, seuran a la banda de l'Estat espanyol.

Tot i que els comuns comparteixen les dues demandes de l'independentisme, Jèssica Albiach ha aclarit que "el referèndum no arribarà demà mateix", raó per la qual aposten per "començar blindant l'autogovern" i establint un calendari electoral que permeti escollir "un nou govern que abordi el conflicte polític amb l’Estat". Amb tot, els comuns s'avenen a aprovar els pressupostos abans de les eleccions. 

Torra descarta amb rotunditat l'avançament electoral

En qualsevol cas, ERC manté l'esperit optimista. El seu portaveu, Sergi Sabirà, ha subratllat que a la futura taula entre governs, tres dels quatre actors representats (JxCat, ERC i Podemos) "estan a favor del referèndum". En un sentit molt diferent s'ha expressat JxCat. En nom dels de Puigdemont, Albert Batet ha deixat clar que són "poc optimistes". 

La d'avui ha estat la tercera trobada d'aquest òrgan, que va començar a caminar la tardor de 2018 per petició expressa del PSC. Al capdavant, el president Torra i el vicepresident Aragonès, acompanyats de les conselleres de Presidència i de Justícia i per part dels partits, Miquel Iceta i Ramon Espadaler (PSC-Units), Jèssica Albiach i Susana Segovia (Comuns), Sergi Sabrià i Anna Caula (ERC) i Albert Batet i Gemma Geis (JxCat)Si bé la idea original era que hi participessin tots els partits del Parlament, Ciutadans, el PP i la CUP han rebutjat sempre assistir-hi i la cita d'aquest divendres no ha estat una excepció. Els anticapitalistes ho consideren inútil perquè l'emmarquen dins l'autonomisme i la Constitució. Per contra, les formacions de la dreta no reconeixen Torra com a president. 

Colón, Pedralbes i el relator

L'última vegada que van citar-se, el 5 de febrer de 2019, els participants van acordar veure's cada mes i van aprofundir en la figura d'un relator. Cinc dies després arribaria la manifestació de les tres dretes a la Plaza Colón, que juntament amb l'esmena a la totalitat d'ERC i PDeCAT als pressupostos del PSOE, acabaria dinamitant el primer intent d'entendre's dels governs de Sánchez i Torra.

A partir d'aquell moment es precipitarien els esdeveniments: avançament electoral a Espanya, judici als líders independentistes, sentència demolidora, els carrers a Catalunya cremant contra les condemnes, repetició electoral, el PSOE abraçant el discurs de Cs, enfonsament de Rivera, creixement meteòric de VOX, reconciliació amb Iglesias de Sánchez i gir camaleònic del seu discurs per lligar la investidura, pacte PSOE-ERC, inhabilitació de Torra i primer govern de coalició en democràcia.