L'exlíder d'Unió i 'número tres' de la llista del PSC a les eleccions del 21 de desembre, Ramon Espadaler, ha assegurat aquest dilluns que "hi ha un cert cansament de la pressió independentista" en forma de manifestacions, per la qual cosa ha instat els ciutadans a expressar-se a les urnes en lloc d'al carrer. "On han de ser visibles les persones és a les urnes", ha defensat en una entrevista d'Antena 3 a la qual ha criticat la mobilització independentista de les últimes setmanes.

Espadaler ha esmentat els talls de carreteres durant la vaga general del passat 8 de novembre, on es van bloquejar vies que connecten amb Andorra i França: "Tenir Comitès de Defensa del la República (CDR) és una cosa que ens angoixa profundament".

L'exconseller d'Interior ha afirmat que l'independentisme "no dona cap fruit" i ha criticat tant a els sobiranistes per haver-se saltat la llei espanyola, ha dit, com als immobilistes que no han ofert cap alternativa per a Catalunya, en referència al Govern espanyol.

Espadaler ha defensat presentar-se com a membre d'Units per Avançar a la candidatura que encapçala el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, de qui ha lloat la seva capacitat "de gestionar situacions polèmiques i d'arribar a acords", i s'ha mostrat disposat a formar part d'un Govern liderat pel líder socialista. "És una persona capaç de subratllar les trobades en lloc dels desacords, i el que tenim davant requerirà de consensos", ha subratllat.

Preguntat per la posició dels democristians sobre el matrimoni entre persones del mateix sexe, ja que Iceta ha expressat públicament que és homosexual, ha dit respectar "les decisions personals i les persones sigui quina sigui la seva orientació". "Units per Avançar ha assumit la legislació sobre el matrimoni homosexual amb tota naturalitat", ha asseverat.