Arcadi Espada i els seus amics ja duien pintura vermella al cotxe quan va trobar un llaç groc en una rotonda de L’Ametlla de Mar. Així es desprèn del relat que el periodista i fundador de Ciutadans ha fet al diari El Mundo. L’escriptor explica que, després de sopar, van trobar-se el símbol sobiranista.

“Mira quin llaç ha col·locat l’ajuntament”, va dir un dels seus amics. “Com que no el podem arrencar, pintem-lo”, van fer broma. I van baixar dels seus vehicles i van pintar-lo. Mentre l’estaven pintant, va aparèixer la policia i els va identificar.

“Mentre estàvem pintant va passar un cotxe i vam escoltar una veu de dona que, molt excitada, va cridar ‘policia, policia’”, relata l’intel·lectual unionista, que continua: “Al cap d’un minut, van aparèixer un vehicle de la policia local i dos dels Mossos”. Segons ell, “segurament vigilaven”, perquè la rotonda ja havia estat víctima d’una pintada la nit del dijous.

Espada no dubta a assenyalar el president Quim Torra, de qui diu que ha ordenat als Mossos que prengui les dades personals dels qui retirin o alterin símbols independentistes en espais públics.

També carrega contra l’alcalde de L’Ametlla, Jordi Gaseni (ERC), que és qui ha denunciat l’acció en una piulada de Twitter, en la qual assegura que han estat “enganxats i denunciats embrutant mobiliari urbà Arcadi Espada i 7 bitxos més”.

“És una paraula que forma part de l’estirp que utilitza aquesta gentussa”, denuncia Espada en referència al terme bitxos. “Bitxos són escarabats, són cucs, i aquesta és la manera que té de parlar dels ciutadans i d’iniciar l’habitual procés de deshumanització de qualsevol societat autoritària”, denuncia.

Espada sosté que no poden ser acusats de vandalisme, perquè van limitar-se a pintar un llaç metàl·lic “amb aparença institucional” incorporat al mobiliari urbà.