L'oposició ha presentat 78 esmenes a la proposició de llei de creació de l'Agència Catalana de Protecció Social, la primera llei de desconnexió tramitada pel Parlament, segons ha publicat el Butlletí Oficial del Parlament de Catalunya (BOPC) avui.

L'Agència Catalana de Protecció Social correspon a la primera de les tres lleis de 'desconnexió' impulsades per JxSí i la CUP, que pretenen que es converteixi en la futura Seguretat Social d'una eventual República catalana, i es va registrar el maig passat pel procediment d'urgència.

El PSC i SíQueEsPot han registrat 74 esmenes conjuntes en què emfatitzen la vigència de la Constitució espanyola, i la CUP ha presentat unes altres quatre per afegir tres punts i modificar-ne l'entrada en vigor.

Protecció social

El PSC i SíQueEsPot volen afegir un paràgraf en l'exposició de motius on quedi clar que "la regulació que estableix l'Estatut s'emmarca en la Declaració Universal dels Drets Humans, la Carta Social Europea i la Constitució espanyola", i que en conseqüència les competències de l'Agència s'adeqüin en aquest marc legal.

"Queda exclosa entre les funcions (...) la gestió de prestacions econòmiques de naturalesa contributiva a la Seguretat Social", postula una altra modificació dels dos grups de l'oposició, que sol·liciten que les competències del nou organisme quedin fixades en la llei.

Alhora, han demanat suprimir un altre article que recull que "els recursos derivats de la funció recaptadora en el sistema de protecció social que es puguin definir en el marc de les competències que en cada moment tingui atribuïdes la Generalitat".

La resta d'esmenes inclouen qüestions com el canvi de nom per "Agència Catalana de Protecció Social i Atenció a les Persones", els mecanismes i condicions del nomenament de la direcció de l'organisme o la referència a la Renda Garantida de Ciutadania com a "peça fonamental" de l'organisme.

Ampliar el catàleg

Les esmenes de la CUP sol·liciten ampliar el catàleg actual de prestacions socials i "caminar cap a un model de protecció social que entengui el dret a les prestacions socials com un dret vinculat al manteniment de la vida".

Els cupaires volen introduir en l'exposició de motius que "les competències actuals, i les que puguin ser assumides per la Generalitat de Catalunya en matèria de protecció social en el marc del procés polític actual, seran assumides per l'Agència".

A més, han demanat que la direcció de l'organisme sigui paritària i establir un règim d'incompatibilitats dels membres directius amb "algun tipus de relació econòmica, directa o indirecta, amb empreses o entitats relacionades amb la prestació de serveis de l'Agència".

Al marge de l'oposició, JxSí ha presentat vuit esmenes per polir l'articulat inicial, que preveuen el principi de proximitat i la conseqüent descentralització de l'organisme, el traspàs de competències en prestacions socials dels departaments a l'Agència i el començament de la tramitació del seu estatut intern un mes després de la seva aprovació, entre d'altres.