Una esmena de la JNC, les joventuts de la dissolta CDC, s’ha convertit en protagonista de les negociacions sobre les incompatibilitats dels nous càrrecs en el congrés fundacional de la nova formació independentista que s'està celebrant des de divendres al Fòrum de Barcelona.

L’esmena elaborada per les joventuts a partir d’un document aprovat el passat mes de març estableix un estricte quadre d’incompatibilitats que afecta tots els membres de la direcció del partit.

De fet, el quadre és tan restrictiu, que les negociacions entre els diferents corrents intenten buscar vies per garantir-ne flexibilitat en l’aplicació.

Moviments de Rull

Als passadissos del conclave post-convergent s’ha pogut veure com abordaven aquest tema el sector més pròxim al conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, referent del sector socialdemòcrata, amb membres de la plataforma Generació Llibertat, i el secretari de la JNC, Sergi Miquel.

Una de les possibilitats que es discuteix és introduir una acotació que deixés en mans del consell nacional o òrgan equivalent de la nova formació la darrera paraula en incompatibilitats.

La decisió de l'expresident de la Generalitat i de CDC Artur Mas de proposar una presidència compartida fent tàndem amb la consellera de Presidència i portaveu del Govern, Neus Munté, va modificar l'esquema previ, en què s'apostava per la incompatibilitat de càrrecs públics i orgànics, i va desfermar el malestar intern en vigílies de l'inici del doble congrés de dissolució de Convergència i de creació de la seva formació successora.