Quan Pedro sánchez va guanyar la moció de censura i va arribar a La Moncloa, una de les primeres coses que va prometre va ser exhumar el dictador Francisco Franco del Valle de los Caídos. Ara bé, més d'un any després, aquesta promesa encara no s'ha fet realitat, i encara podria tenir dos nous contratemps, la negativa de l'Església a que Franco sigui enterrat a l'Almudena i que el Suprem ajorni la sentència sobre l'exhumació per culpa d'una més que possible campanya electoral si no s'aconsegueix arribar un pacte per investir l'actual president en funcions del govern espanyol.

El primer contratemps per l'exhumació, segons informa eldiario.es, és la negativa de l'arquebisbat de Madrid, Carlos Osoro, a que el dictador sigui enterrat a la Catedral madrilenya de l'Almudena tot i que la família Franco hi té un nínxol en propietat des de fa més de 30 anys i on hi ha enterrada la filla del dictador, Carmen Franco. El motiu de l'Església per vetar la inhumació del dictador són els motius de seguretat que ja va exposar mesos enrere la delegació del govern espanyol a Madrid.

Tomba filla Francisco Franco Franco (Carmen Franco) Catedral Almudena - EuropaPress

EuropaPress

Després de mesos de silenci, finalment, l'Església s'ha acabat pronunciant sobre la possible inhumació, de Franco a la catedral. Segons publica el mateix diari, la diòcesi, ha rebut dos avisos de bomba en els últims mesos i , per tant, auguren que amb el dictador enterrat al Temple, aquestes amenaces podrien augmentar i els desordres públics podrien ser molt més greus.

Ajornament de la sentència

Alhora, l'exhumació de Franco podria tenir un segon contratemps, i és que, segons informa aquest mateix dissabte El Confidencial, el Tribunal Suprem, podria ajornar la publicació de la sentència de l'exhumació del dictador espanyol, que està prevista per aquesta tardor, per què no coincidís amb una hipotètica campanya electoral.

De fet, durant la passada primavera, el mateix tribunal ja s'havia de pronunciar sobre la paralització cautelar de l'exhumació al cementiri de Mingorrubio-El Pardo, però va decidir ajornar la publicació de la sentència fins pocs dies després de les eleccions municipals, europees i autonòmiques del 26 de maig, precisament, per evitar que la decisió coincidís amb un període electoral.

Ara bé, tot i el possible ajornament de la sentència, els nets del dictador, ja han assumit que la sentència serà favorable a la exhumació i per tant ja estan buscant un nou emplaçament per Franco, tot i que el cementiri de Mingorrubio no és una opció ja que es tracta d'un cementiri de patrimoni nacional.