Fer volar coloms. Això és el que ha fet aquest dilluns l’Asamblea por una Escuela Bilingüe (AEB), que ha iniciat un nou intent d’acarnissament contra el català. Segons ha informat la mateixa entitat ultraespanyolista al seu compte de Twitter, ha presentat una denúncia contra el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, i l’escola el Turó del Drac de Canet de Mar. El motiu? El de sempre: el 25% de castellà. Han assegurat que volen perseguir “tots els directors de centre que deixin d’aplicar les mesures cautelars” o les sentències que demanen fer un mínim de continguts en llengua espanyola.

Es tracta d’una denúncia que ara mateix no tindrà cap tipus d’efecte perquè el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va decidir suspendre qualsevol mesura cautelar sobre aquesta sentència i deixar-ho tot en stand by fins que el Tribunal Constitucional no digui la seva sobre el tema. L’entitat que defensa la supremacia del castellà ha decidit fer aquest anunci el primer dia d’escola a Catalunya, i assenyalant directament aquell centre educatiu que s’ha convertit en un símbol de la croada ultraespanyolista contra el català: l’escola de Canet de Mar.

L’anunci de l’Escuela Bilingüe arriba pocs dies després que el conseller Cambray assegurés que cap escola catalana aplicaria cap mena d’aprenentatge en el model lingüístic dels centres en l’inici de l’actual curs. “Cap aula d’aquest país aplicarà el 25% de castellà”, va etzibar el cap del Departament en una roda de premsa per presentar les novetats del curs 2022-23. Segons ell, això és un “èxit de país”. “És el que passa quan tots treballem en la mateixa direcció”, va dir el conseller. Cambray va fer aquestes declaracions hores després que la Generalitat enviés una carta als centres educatius en la qual s’especificava que no han de complir cap percentatge i que l’única llei que està vigent és la recentment aprovada al Parlament de Catalunya, en la qual s’explica que el català és la llengua vehicular i que el castellà passa a ser curricular.

El passat mes de juliol va ser el primer cop que el TSJC va suspendre la petició d’un pare d’aplicar el 25% de castellà en una escola. El tribunal admetia llavors que no podia decretar les mesures perquè el Parlament ja havia aprovat la nova normativa sobre el català i el castellà a l’escola. El TSJC, per tant, es mostrava llavors a l’expectativa del Tribunal Constitucional, sense saber encara de quina manera es pronunciarà sobre la situació de les llengües a l’escola catalana. Mentre el Constitucional no es pronuncia, els tràmits per aplicar el percentatge a les escoles estan bloquejats i, en conseqüència, segueix en normal funcionament el sistema d'ensenyament català.