Una escriptora jueva que va suggerir l'any passat a la premsa israeliana que Israel reconegués la independència de Catalunya si Espanya reconeixia unilateralment Palestina, Daniella Levy, ha advertit l'expresident espanyol Mariano Rajoy que ho podrien acabar fent. "No ens hi empenyis", l'ha avisat.

Levy ha sortit al pas d'un llibre de l'exministre d'Afers Exteriors José Manuel García-Margallo, en el qual afirma que Rajoy va amenaçar de reconèixer unilateralment Palestina si el govern israelià mostrava simpaties amb el procés independentista català.

"Tot això està molt bé, Rajoy, però com vaig escriure per a The Times d'Israel l'any passat, que Espanya reconegués Palestina no tindria conseqüències reals. El reconeixement de Catalunya per part d'Israel, en canvi, seria catastròfic per a Espanya. No ens hi empenyis, amic, el nostre govern està amb turbulències i estem superirritats", ha apuntat Levy amb un punt d'ironia.

En un article a la seva pàgina a The Times of Israel, Levy feia referència l'any passat al fet que el líder de Podemos, Pablo Iglesias, va proposar al president Pedro Sánchez que Espanya fos el primer país de la UE a reconèixer unilateralment l'Estat de Palestina (Judea i Samària per als jueus), i el líder del PSOE va dir que s'ho estudiaria. L'escriptora apuntava que en aquest cas Israel hauria de reconèixer Catalunya.

The Times of Israel

Segons Levy, Catalunya i Israel són "aliats naturals". Tot i que hi ha casos d'antisemitisme, apunta que ha tingut tradicionalment un enfocament polític més lligat a la democràcia i contrari a les dictadures. "Els catalans tenen molt més en comú amb els israelians [que els espanyols], no només en termes de valors, sinó també pels reptes que han hagut de superar com a nació", apuntava fa un any.