Com l'any passat, el president espanyol no ha estat ben rebut al Passeig de la Castellana de Madrid. El cap de govern en funcions, Pedro Sánchez, i els seus ministres que han estat rebuts per part del públic amb una sonora escridassada a la desfilada militar del 12-O, Dia de la Hispanitat. "Fora, fora", li han cridat part dels assistents. Ha contrastat molt amb la rebuda que han tingut els Reis d'Espanya, que han arribat a la celebració entre aplaudiments i visques. Els fets no poden deslligar-se del context: estem a només 48 hores de conèixer la sentència del Tribunal Suprem sobre els presos polítics catalans.

El president espanyol i els seus ministres han arribat a la zona d'autoritats del Passeig de la Castellana minuts abans de les onze del matí, quan començava l’acte institucional. Tan sols arribar, ja han estat rebuts amb xiulets i insults. Després s’ha repetit l’escena quan ha saludat el rei Felip VI, barrejant-se l’escridassada amb els visques al monarca. L'any passat, el primer cop que va assistir-hi com a president, Sánchez també va trobar-se amb aquest panorama.

Sense anar més lluny, el cotxe de Pedro Sánchez ha arribat per un lateral del passeig de la Castellana. Ni tan sols s'ha anunciat la seva arribada per megafonia. En canvi, sí que han anunciat l'arribada de Felip VI i Letícia, que han recorregut els dos quilòmetres de la desfilada en el seu Rolls Royce.

Com cada any, l'acte institucional del 12-O és un moment marcat per les presències i també per les absències. Les principals autoritats han estat Pedro Sánchez, l'alcalde de Madrid José Luis Martínez-Almeida i la presidenta autonòmica Isabel Díaz Ayuso. També hi han anat Pablo Casado, Albert Rivera i Santiago Abascal. En canvi, no hi han anat ni el president Quim Torra ni el lehendakari Íñigo Urkullu. Tampoc Pablo Iglesias.