El jutge de l'Audiència Nacional Eloy Velasco ha ordenat aquest dijous a la tarda una operació policial que afecta el Partit Popular de Madrid. El magistrat investiga la presumpta comissió de delictes de suborn i blanqueig de capitals, dins d'una nova fase de l'"operació Púnica".

Ha ordenat cinc escorcolls, entre els quals la seu del PP de Madrid, que és dins de la seu central al carrer Génova de Madrid.

La Guàrdia Civil ha accedit al despatx de l'exgerent regional del partit Beltrán Gutiérrez Moliner i ha revisat tot el seu ordinador, tot i que no se l'han endut. Gutiérrez Moliner, que també està investigat en el cas Gürtel, acompanyava els agents en el moment de l'escorcoll. La policia també ha escorcollat casa seva. Gutiérrez Moliner va deixar la gerència del PP l'octubre del 2014, després de 14 anys en el càrrec. Va plegar després de fer-se públic un informe de Bankia que revelava que va gastar 58.000 euros amb una "targeta Black" de Caja Madrid. L'endemà, l'exalcaldessa de Madrid Anna Botella el va destituït com a assessor municipal. Tot i així, actualment és treballador del PP.

Els escorcolls d'avui tenen l'origen en les anotacions que es van trobar de l'exsecretari general del PP Francisco Granados i que impliquen Beltrán Gutiérrez Moliner. El jutge creu que part dels beneficis de la trama, que es calcula que van ser de 250 milions d'euros, se'ls repartien ell i el PP.

Els escorcolls s'han acabat a les set de la tarda i el jutge Velasco no ha previst detenir ningú.

Cinc escorcolls simultanis

La policia ha entrat a buscar documentació i suports informàtics a la seu del PP de Madrid, però també ha escorcollat el domicili i dos despatxos de l'empresari Javier López Madrid de OHL, gendre del també empresari Villar Mir. López Madrid és un dels consellers delegats del Grupo Villar Mir, hòlding d'empreses on hi ha OHL. No és la primera vegada que apareix el seu nom en la investigació. El sumari inclou que els principals imputats feien servir el seu iot a Marbella.

Un dels despatxos que s'han escorcollat està a Torre Espacio, l'edifici on hi ha les oficines del Grupo Villar Mir.

Què és l'operació Púnica?

És la investigació sobre un entramat de presumpta corrupció municipal i regional infiltrada en diversos ajuntaments i organismes autonòmics, que principalment afecta Madrid, Múrcia, Lleó i València.

Es va destapar l'any 2014 amb la detenció per part de la Guàrdia Civil de 51 càrrecs electes, funcionaris i empresaris. Els acusen d'adjudicar serveis públics per valor de 250 milions d'euros en dos anys a canvi de comissions il·legals d'entre el 2 i el 3%. Presumptament blanquejaven els diners a través de tot un entramat d'empreses.

El principal imputat és Francisco Granados, secretari general del PP a Madrid entre el 2004 i el 2011. L'Audiència Nacional investiga, a més, sis alcaldes de Parla, Valdemoro, Torrejón de Velasco, Casarrubuelos, Collado Villaba i Serranillos del Valle. També hi ha imputats l'exalcalde de Cartagena i el president de la Diputació de León. I entre les empreses que consten en el sumari es troben Indra i GDF Suez, que va desviar, segons la investigació, 160 dels 250 milions d'euros blanquejats.

De moment, els fets investigats pengen de dos delictes: suborn i blanqueig de capitals. I és que en el moment de les presumptes irregularitats encara no existia el delicte de finançament irregular de partits, que va incorporar l'última reforma penal.