El sindicat majoritari de professors Ustec·Stes ha assegurat aquest dijous que la divisió de la xarxa escolar introduint l'opció de castellà en la preinscripció escolar seria "traspassar una línia vermella i l'atac més gran que pot rebre l'escola catalana". Ha augurat una resposta social contundent si la idea tira endavant.

En declaracions a Europa Press, després de l'anunci que el govern espanyol té sobre la taula incloure la casella d'opció lingüística castellana, el portaveu d'Ustec·Stes, Ramon Font, ha assegurat que el fet que els alumnes a Catalunya surtin parlant perfectament castellà i català és la "política més reeixida" de la Conselleria d'Ensenyament.

El sindicat ha recordat que amb "quatre diputats" a Catalunya el Govern del PP vol portar a una situació similar a quan va imposar a les Balears amb el denominat decret del trilingüisme (TIL).

Els Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC), pròxim a la CUP, ha assenyalat per la seva banda que respondran "cada atac" que es rebi contra el model d'escola catalana.