La ministra principal escocesa, Nicola Sturgeon, ha instat la Unió Europea a "mantenir una llum encesa" perquè Escòcia "tornarà aviat", després de consumar-se la desconnexió definitiva del Regne Unit del bloc europeu. 

La líder el Partit Nacionalista Escocès (SNP) ha enviat aquest missatge als seus veïns del continent en el seu compte de Twitter, després que expirés el període de transició del Brexit, a les 23.00 GMT del 31 de desembre. A partir d'aquest moment, les relacions comercials i les normatives de viatges de la regió amb països comunitaris passen a regir-se per les directrius pactades en el nou acord anunciat per l'Executiu britànic de Boris Johnson el passat 24 de desembre.

Sturgeon ha reiterat la seva voluntat de lluitar per aconseguir que una Escòcia independent torni, eventualment, a adherir-se al bloc comunitari. La seva piulada inclou una imatge amb les paraules "Europa" i "Escòcia", entrellaçades per una icona d'un cor, una imatge que ja havia estat projectada en un lateral de l'edifici de la seu de la Comissió Europea a Brussel·les, acompanyada d'aquest missatge: "Escòcia tornarà aviat, Europa. Mantingueu la llum encesa".

Posteriorment, Sturgeon ha assegurat en un altre piulada que "a mesura que la Irlanda independent pren el seient al Consell de Seguretat de les Nacions Unides avui, l'Escòcia (encara) no independent ha estat treta de la UE contra la nostra voluntat. És hora de posar-nos al seient del conductor del nostre propi futur". 

D'altra banda, un grup d'activistes es va congregar ahir a la tarda als voltants de la seu de Parlament escocès de Holyrood, a Edimburg, per manifestar-se contra la fi del període transitori de la sortida britànica de la UE.

L'esdeveniment, anomenat Yes for EU (Sí per a la UE) va reunir unes 12 persones, que van mostrar la seva "tristesa" i la seva "indignació" per la separació entre Londres i Brussel·les. Un dels activistes, Morag Williamson, va lamentar davant alguns mitjans locals que els escocesos "no volen abandonar la família d'Europa", sinó que se'ls està arrossegant contra la seva voluntat. 

 

Imatge principal, paraules "Europa" i "Escòcia" entrellaçades per una icona d'un cor a l'edifici de la seu de la Comissió Europea a Brussel·les / @NicolaSturgeon