Aquest matí de dijous ha estat intens al Congrés dels Diputats, on s'ha aprovat la llei trans i la reforma de la llei de l'avortament, tot i que, com acostuma a passar en les últimes setmanes, la protagonista ha estat la llei del només sí és sí. Totes tres depenen del ministeri d'Igualtat d'Irene Montero, que les ha defensat a la tribuna del Congrés. Entre el públic hi havia diferents representants del col·lectiu trans que han aplaudit amb molta alegria quan Meritxell Batet ha anunciat el resultat de la votació. Amb tot, no només han fet lluir la bandera del col·lectiu, de color blanc, rosa i blau cel, sinó que entre elles també destacava una bandera escocesa. Abans que aquesta llei fos aprovada a Espanya, a Escòcia el govern de Nicola Sturgeon va aprovar la seva pròpia norma, que també ha estat envoltada de polèmica. Fins i tot hi ha qui assenyala el debat que s'ha creat al voltant seu com un dels motius pels quals ha renunciat al càrrec de primera ministra, encara que els politòlegs britànics apunten cap a una altra direcció.

A mitjans de gener, el govern britànic de Rishi Sunak va avançar que vetaria la llei impulsada pel parlament escocès que pretenia facilitar el canvi de sexe legal a partir dels setze anys. Aquesta llei, que s'ha comparat amb la "llei trans" espanyola, suposava un abans i un després, però des de Londres van decidir bloquejar-la, utilitzant per primer cop el seu dret a veto. Des de Downing Street consideren que aquesta xoca amb altres legislacions que abasten tot el Regne Unit. Davant d'aquesta notícia, Sturgeon va parlar d'un "atac frontal" contra el parlament escocès, avançant que defensaria el seu projecte.

El Regne Unit, destí no grat per a persones LGTBI?

Una de les cares visibles del moviment trans a Espanya, Mar Cambrollé, que avui formava part del públic al Congrés dels Diputats, va denunciar la decisió del govern del Regne Unit davant la llei trans escocesa: "El Regne Unit inicia tràmits per bloquejar la llei trans aprovada a Escòcia. La violació dels drets humans de les persones trans al Regne Unit és molt greu. Des d'Espanya els enviem tot el nostre suport i demanem el boikot de les persones LGTBIQ a UK com a destí no grat". Avui, el col·lectiu ha tornat a demostrar el seu suport a la llei trans escocesa lluint la bandera del país. 

El missatge de Donald Trump sobre la llei trans escocesa 

Des d'Espanya, la dreta i la ultradreta han parlat d'un fracàs de la política, que va arribar al poder després que els nacionalistes perdessin el referèndum del 2014. No només pel que fa al seu pla independentista, causa a la qual ha dedicat tota la seva vida, sinó també per la llei trans, fent una comparativa amb la d'Irene Montero, sempre al punt de mira. Fins i tot Donald Trump, en el seu agre missatge de comiat a Sturgeon, que ha descrit com un fracàs de l'extremisme d'esquerres, ha parlat de la llei trans escocesa: "Sturgeon va considerar que no hi havia cap problema amb tancar un home biològic en una presó de dones i, com si amb això no n'hagués tingut prou, ha lluitat per una llei que permet a nens de 16 anys canviar de gènere sense autorització mèdica", ha escrit des de la seva xarxa social.