El govern britànic ha avançat aquest dilluns que vetarà una llei impulsada pel parlament escocès que pretenia facilitar el canvi de sexe legal a partir dels setze anys. Aquesta llei, semblant a la "llei trans" impulsada pel ministeri d'Igualtat a Espanya, serà vetada per l'executiu de Rishi Sunak, que considera que xocaria amb altres legislacions que abasten tot el Regne Unit. Per poder vetar aquesta llei, aprovada al Parlament Escocès el mes de desembre, l'executiu de Sunak aplicarà el que es coneix com a Secció 35 de la Llei d'Escòcia, que permet bloquejar lleis aprovades al parlament escocès i que no s'havia aplicat mai fins ara.

Davant d'aquesta notícia, la primera ministra d'Escòcia, Nicola Sturgeon, ha qualificat el moviment d'"atac frontal" contra el parlament escocès i ha afirmat que "defensarà" el projecte de llei, advertint que si el veto tirava endavant seria "el primer de molts". El secretari escocès Alister Jack, representant del govern de Regne Unit a la regió, farà dimarts els passos necessaris per confirmar el moviment de l'executiu de Sunak i ha justificat que tenia preocupacions que el projecte de llei podria tenir un "impacte advers" en la legislació d'igualtat a Gran Bretanya. "Les persones transgènere que estan passant pel procés per canviar el seu sexe legal mereixen el nostre respecte, suport i comprensió", ha afirmat. "No he pres aquesta decisió a la lleugera. El projecte de llei tindria un impacte significatiu, entre altres coses, en assumptes d'igualtat a Escòcia, Anglaterra i Gal·les", ha afirmat respecte a la seva controvertida decisió.

El passat desembre el parlament escocès va votar a favor d'aprovar aquest projecte de llei amb 86 vots a favor i 39 en contra. L'objectiu del projecte de llei, semblant a la "llei trans" aprovada pel ministeri d'Igualtat a Espanya, és simplificar i accelerar el procés existent mitjançant el qual les persones poden obtenir un certificat de reconeixement de gènere per canviar el seu gènere legalment reconegut. Els canvis disminueixen l'edat que les persones poden sol·licitar-ho, passant dels 18 als 16 anys. També eliminen la necessitat d'un diagnòstic mèdic de la disfòria de gènere, ja que els sol·licitants només necessiten haver viscut com el seu gènere adquirit durant tres mesos en lloc de dos anys, o sis mesos si tenen 16 o 17 anys.

Què és la secció 35 de la Llei d'Escòcia?

Aquest veto suposa l'aplicació, per primer cop, de la Secció 35 de la Llei d'Escòcia. És un poder que atorga la Llei d'Escòcia -la legislació de Westminster que va crear el Parlament escocès el 1998- que permet al govern de Regne Unit vetar lleis aprovades al parlament escocès, però que només pot utilitzar-se en circumstàncies limitades. En virtut de l'article 35, el govern del Regne Unit pot intervenir legalment per bloquejar el consentiment reial per a un projecte de llei respecte el qual un Secretari d'Estat té "motius raonables per creure que seria incompatible amb qualsevol obligació internacional o els interessos de defensa o seguretat nacional".

El veto podria ser "un nou incentiu" per als independentistes

La primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, ha reaccionat aquest dilluns a aquesta notícia afirmant que es tracta d'un "atac frontal" contra el parlament escocès i ha dit que s'oposarà "fermament a aquest ultratge". Per altra banda, alguns polítics han avisat que aquest bloqueig legal podria suposar un nou incentiu per a l'independentisme escocès. Jamie Greene, representant dels conservadors escocesos al parlament, va advertir en una carta a Rishi Sunak aquest matí que bloquejar aquest projecte de llei alimentaria el suport independentista. En una carta al primer ministre, ha dit: "Temo que els rumors del Govern del Regne Unit per bloquejar el projecte de llei de reforma del reconeixement de gènere ens faran retrocedir anys. Aquest moviment podria ser un regal als defensors de la independència que ens podrien acusar de trencar l'acord de devolució".