Nicola Sturgeon, primera ministra d'Escòcia, ha anunciat avui que deixarà el càrrec que ha ocupat durant 8 anys, perquè, segons ha dit, no només és política, també és un ésser humà i considera que aquest és el moment adequat per plegar. Amb tot, aquesta renúncia no és immediata, ja que abans el Partit Nacionalista Escocès (SNP) haurà de triar el seu relleu al capdavant del govern d'Escòcia, amb la ministra de Finances, Kate Forbes, com una de les més ben posicionades. En la roda de premsa per comunicar la seva decisió des de la seva residència oficial a Edimburg, Sturgeon ha assegurat que li pertoca deixar lloc a nous perfils polítics després de tants anys a primera línia, però hi ha qui assegura que els seus motius van molt més enllà. Per un costat, la polèmica generada per la llei trans escocesa hauria pogut suposar un element de desgast per a una política que molts consideraven incombustible. Però aquest no seria el motiu, segons el politòleg britànic John Curtice, que assenyala un "debat intern dins el partit sobre la independència". 

Curtice, que presideix el British Polling Council, l'associació d'empreses d'estudis d'opinió del Regne Unit, ha assegurat també que amb aquest pas al costat de la primera ministra escocesa, el moviment independentista al país perd una de les seves cares més reconeixibles, opinió que comparteixen altres experts com Keiran Pedley. El director de l'empresa Ipsos Mori considera que la seva renúncia suposa una injecció de moral per als unionistes, només comparable amb la seva victòria al referèndum del 2014. En el cas de Curtice, el politòleg assegura que la decisió de l'encara ministra principal d'Escòcia reflecteix aquest debat intern sobre la independència i no tant tot el que ha envoltat la llei escocesa d'autodeterminació de gènere. “Segur que durant el proper mes tot girarà al voltant del debat intern dins el moviment nacionalista sobre la seva decisió estratègica".

Nicola Sturgeon, la cara de l'independentisme escocès

Dilluns, quan encara no s'havia conegut la decisió de Nicola Sturgeon, Curtice ja parlava en aquesta línia en declaracions a The National: "Està clar que hi ha molta resistència dins l'SNP a la seva estratègia per convocar un referèndum de facto. També es dubta sobre la seva habilitat a l'hora de comandar la decisió del seu partit, segurament per primera vegada des que es va convertir en primera ministra". Aquest dimecres, Curtice ha assegurat en declaracions a la BBC que tot i aquest debat intern, Sturgeon segueix sent, "i de lluny, la líder més popular a Escòcia i el seu partit segueix sent dominant". Amb tot, l'expert considera que el pic de popularitat de l'escocesa va arribar durant els seus primers mesos i anys al càrrec, però després es va anar estancant fins que va arribar la pandèmia. En aquell moment, es va guanyar la consideració de comunicadora i líder molt eficaç del seu país, a diferència de Boris Johnson, però aquesta ha tornat a disminuir gradualment.

"Sent sincers, Nicloa Stugeon encara és, clarament, la comunicadora més eficaç del seu partit i no té un successor clar. La gran pregunta ara és si el partit serà capaç de trobar algú que sigui capaç de continuar la lluita per la independència com, pot ser, ho hauria fet ella si no hagués renunciat al càrrec", ha resolt.