La primera ministra d'Escòcia, la independentista Nicola Sturgeon, anuncia la seva dimissió al capdavant del govern. Des de la seva residència oficial a Edimburg, Bute House, la líder nacionalista ha detallat que també deixarà de ser la líder del partit, tot i que seguirà tenint les funcions de primera ministra fins que l'SNP esculli qui la rellevarà. En el discurs, Sturgeon ha afirmat, amb un somriure a la cara, que senzillament "és el moment adequat" de marxar, i deixar el lloc per a nous perfils polítics després de tants anys a primera línia.

Més concretament, ha explicat que s'ha preguntat a si mateixa si "seguir endavant és la decisió correcta per a mi mateixa", a més de "pel meu país, el meu partit i la causa de la independència", tenint en compte els esforços "físics i mentals" que requereixen ser primera ministra. Sturgeon ha admès que "he treballat durament per intentar convèncer-me a mi mateixa" que podia tirar endavant la mateixa energia que fins ara, però que finalment, ha decidit apartar-se. Quant a l'estratègia per aconseguir el segon referèndum d'independència, Sturgeon ha deixat clar que amb la seva marxa, l'SNP queda "alliberat" per "triar el camí que és correcte". Amb tot, la nacionalista ha dit que no abandonarà la política del tot, i que seguirà defensant els mateixos valors i causes de sempre, sobretot la independència d'Escòcia.

Dimiteix Nicola Sturgeon

Fa setmanes que la líder de l'Scottish National Party (SNP) està sota pressió de mitjans, l'oposició i fins i tot membres del seu propi partit per diverses controvèrsies que han causat divisió, com ara el malestar entre els treballadors sanitaris, la llei trans escocesa, la implementació d'una nova planta nuclear, i l'incert camí cap a la independència mitjançant un referèndum de facto. Sturgeon és la primera ministra més longeva del país, d'ençà que el 2014 va heretar el càrrec de l'exlíder de l'SNP, Alex Salmond, i recentment alguns mitjans han assegurat que es trobava "cansada" i sense energia per fer front a la situació. Les darreres enquestes d'opinió han mostrat una baixada en el suport cap a la primera ministra en les darreres setmanes. Però la gota que sembla que ha fet vessar el got ha estat l'anunci d'un sistema de retorn d'ampolles, segons el qual els escocesos pagarien 20 cèntims més quan compressin begudes en una llauna o ampolla, i que se'ls retornarien quan portessin el contenidor buit a reciclar. Aquesta proposta va ser rebutjada i criticada durament fins i tot pel seu partit.

El primer ministre del Regne Unit, Rishi Sunak, ha reaccionat a la dimissió de Sturgeon amb un missatge a Twitter. "Dono les gràcies a Nicola Sturgeon pel seu llarg servei. Li desitjo tot el millor per als seus pròxims passos. Continuarem col·laborant estretament amb el Govern escocès en els nostres esforços conjunts per aconseguir resultats per als ciutadans de tota Escòcia", ha piulat.

Qui la substituirà?

Ara mateix, la principal pregunta és qui reemplaçarà Nicola Sturgeon al capdavant de l'Executiu escocès un cop dimiteixi. Segons els mitjans locals, la jove diputada al Parlament de Holyrood Kate Forbes és una de les candidates més populars, com també ho són el veterà Angus Robertson o el segon d'Sturgeon, Keith Brown. Sigui com sigui, el cert és que Sturgeon és la figura més ben valorada de l'SNP, sobretot per la seva actuació durant la pandèmia de la covid.

Futur incert de l'independentisme escocès

A banda del trasbals de quedar-se sense primera ministra, l'independentisme escocès travessa en aquests moments un moment incert pel que fa a un futur segon referèndum d'autodeterminació. Després que el Tribunal Suprem del Regne Unit negués que el Parlament escocès pugui convocar una consulta sobre la independència sense l'aval de Londres. D'ençà d'aquella decisió, l'SNP estudia diverses estratègies per aconseguir-ho, entre les quals un referèndum plebiscitari, i que encara s'haurà de concretar en la propvinent conferència del partit aquest mes de març.