La justícia escocesa ha posposat el procés d'extradició de Clara Ponsatí, eurodiputada per Junts per Catalunya i reclamada per Espanya per delicte de sedició, a l'1 de març, a expenses de la decisió del Parlament Europeu sobre la seva immunitat, han informat aquest dimecres fonts judicials.

Ponsatí tenia previst acudir al tribunal de primera instància Sheriff Court d'Edimburg el 17 de desembre per continuar amb el seu ja dilatat procés d'extradició a Espanya des d'Escòcia, que va començar el 2018. L'ajornament obeeix al fet que la justícia escocesa està "a l'espera de la decisió per part del Parlament Europeu", respecte a la immunitat pel seu estatus de parlamentària europea, han afirmat fonts de la Fiscalia d'Escòcia a Efe.

"El cas ha estat posposat al març, a l'espera que el Parlament Europeu tingui l'última paraula pel que fa a la immunitat de Ponsatí", ha declarat a Efe el seu advocat defensor, Aamer Anwar. "Esperem que el Parlament Europeu prengui una decisió i al març tornarem als tribunals", ha postil·lat.

Immunitat parlamentària

L'última vista del procés va tenir lloc el passat 5 de març, en plena expansió de la pandèmia, on el jutge escocès Nigel Ross va fer oficial el privilegi legal que manté com a eurodiputada, tot i la sortida del Regne Unit de la Unió Europea, ja que així ho estipula l'article 109 de l'Acord de Sortida.

L'epígraf disposa que "el protocol de Privilegis i immunitats s'aplicarà al Regne Unit als representants dels Estats membres i del Regne Unit independentment de la seva nacionalitat", tot i que delimita la seva vigència fins al final del període de transició post-Brexit, que expira el 31 de desembre. El jutge escocès, per això, va instar les parts a seguir el cas un cop la seva immunitat fos tractada pel Parlament Europeu.

L'Eurocambra ha de votar el suplicatori

El procés suplicatori el duu a terme la Comissió d'Investigació de Justícia de l'Eurocambra des del passat 16 de novembre, a causa de les restriccions físiques per la pandèmia. L'exposició de defensa al Parlament Europeu de Clara Ponsatí al costat dels seus companys de llista, el president Carles Puigdemont i el conseller Toni Comín, havia de tenir lloc dilluns passat, però s'ha ajornat fins al pròxim 14 de gener a petició d'aquests.

"Espero que la Unió Europea prengui la decisió correcta i mantingui la immunitat parlamentària dels polítics catalans, i doni suport al dret de llibertat de moviment, el que suposaria que la finalitat de l'ordre d'arrest i que continuïn amb la seva activitat parlamentària", ha expressat Anwar.

Ponsatí va esdevenir eurodiputada el passat 5 de febrer, gràcies a la redistribució dels seients assignats al Regne Unit després de la seva sortida de la Unió Europea, on a Espanya se li van assignar cinc nous representants.