Els mals resultats d'Unidas Podemos a les eleccions de Madrid, i la decisió de Pablo Iglesias d'abandonar la política, han obert una crisi a la formació. Tot ha sortit a la llum pública quan ha transcendit un àudio enviat a un grup de Whatsapp, que s'atribueix a la dirigent d'IU Vanessa Lillo, on deixa com un drap brut els dirigents de Podemos, fins al punt que els titlla de "rates". L'àudio, difós pel diari Abc, acusa Podemos dels problemes que ha tingut la coalició als comicis madrilenys i també carrega contra la compareixença que va fer Iglesias per anunciar que plegava.

En la gravació, la dirigent d'IU, que era la número 3 de la candidatura, expressa la seva enrabiada pel tracte al qual s'ha vist sotmesa en les últimes setmanes. Explica el paperot que li van fer a la compareixença d'Iglesias. "Aquí posant el careto, perquè han arribat a dir [que hi fóssim] els cinc primers [de la llista]. I jo dic, ara sí que soc la número 3? Després de tota la campanya que m'heu estat tapant", es queixa. La dirigent d'IU assegura que va anar a la declaració "sense tenir ni idea" del que diria Iglesias, i fa evident que ho considera una falta de lleialtat: "He pensat, d'acord, fot el camp, sou uns pocavergonyes i unes rates", arriba a deixar anar.

En el vídeo es pot veure la reacció de sorpresa i incomoditat d'alguns dirigents d'Unidas Podemos durant la compareixença. Vanessa Lillo és la que està just darrere d'Iglesias vestida de blanc, al costat d'Irene Montero.

De l'àudio es desprèn que a Izquierda Unida no tenien cap coneixement que Iglesias utilitzés l'acte per anunciar que deixava la política, una decisió que capgira tot l'espai polític.

Mentrestant la direcció de Podemos ha convocat pel diumenge 13 de juny una denominada assemblea ciutadana en la qual els afiliats elegiran el nou secretari general que rellevarà Pablo Iglesias, un lloc per al qual es postula com a candidata l'actual ministra de Drets Socials i Agenda 2030, Ione Belarra, amiga personal de la parella d'Iglesias, la ministra d'Igualtat, Irene Montero.

La marxa de Pablo Iglesias obre una etapa en què dos caps visibles hauran de complementar-se i esquivar les tensions: la vicepresidenta Yolanda Díaz està cridada a ser la propera candidata d'Unidas Podemos i serà la que marqui les directrius de govern, i Belarra està cridada a dirigir Podemos. Però Yolanda Díaz és d'Izquierda Unida.