Nombrosos retrats de l'únic germà d'Isabel Díaz Ayuso s'han replicat en les darreres hores. Tomás Ayuso es defineix ell mateix a través del perfil obert que té a Linkedin, com un "líder contrastat amb una experiència professional de vint anys en mercats estratègics, capacitat demostrada per organitzar i optimitzar equips de treball de manera eficient i crear models de negoci rendibles basats en canals de distribució i venda directa". Una bona carta de presentació que queda totalment qüestionada en el moment que es demana saber per què va rebre 280.000 euros com a comissionista en una venda de mascaretes a la Comunitat de Madrid, amb un contracte d'1,5 milions d'euros firmat amb Priviet Sportive SL i executat a dit per la seva germana com a presidenta, i en plena pandèmia l'any 2020 mentre morien milers de persones. Una acció, d'entrada amoral, però que també trenca amb els codis d'influència que estableix el mateix Partit Popular.

En Tomás treballa actualment en el departament de vendes i màrqueting d'Artesolar, una empresa de bombetes LED d'alta qualitat que asseguren treballar per buscar energies sostenibles. Potser per això, la presidenta madrilenya ja es va cobrir les espatlles fa just una setmana davant l'Assemblea d'aquesta comunitat: “Cada any contractem 12.300 empreses, només el 2021 hi ha 330.000 contractes, si comencem a estirar el fil hi ha amics i familiars de molts de vosaltres relacionats d'alguna manera. Us animo, ja que és tan valent, que demostri una sola prova que jo tinc alguna cosa a veure, o algú del meu govern, amb un contracte amb algú del meu entorn. I si no, dimiteixi”, es dirigia Ayuso a la líder de l'oposició de Más Madrid, Mónica García. 

Tomas Diaz Ayuso

Isabel Díaz Ayuso i el seu germà, Tomás

Leonardo Díaz, el pare

Precisament, si fem un exercici ràpid sobre el que proposa Ayuso, s'evidencien les influències familiars. El precedent d'un altre gran interrogant amb què ja ha estat assenyalada Ayuso, es vinculen novament amb el seu germà però també amb el seu pare Leonardo Díaz, ja mort. En Tomás va heretar les empreses familiars. El pare, Leonardo, administrava diverses societats dedicades al subministrament sanitari i el nom d'en Tomás encara apareix al Registre Mercantil relacionat amb una de les empreses del progenitor: Sismédica SL, que no té activitat. A més, en Tomás és apoderat de Gala Médica SL, una empresa amb seu a Dos Hermanas (Sevilla), l'objecte de la qual és el “comerç al detall d'articles mèdics i ortopèdics en establiments especialitzats”. El pare va morir el 2014, amb una demència senil. Quan va morir, totes les seves pertinences cabien en una bossa d'esports i estava pràcticament arruïnat, malgrat que encara avui el seu nom està vinculat a set societats al registre. L'escàndol ve motivat amb l'empresa Aval Madrid que va concedir un crèdit de 400.000 euros a MC Infortecnica, una societat constituïda el 2003 de la qual en Leonardo era administrador i va tancar la seva vinculació el novembre de 2011, just abans d'acabar embargat.

mare isabel

Isabel Díaz Ayuso amb la seva mare, Mabel / Font: Instagram 

Aval Madrid és una entitat semipública, segons el que es va discutir i el dictamen d'una comissió d'investigació oberta posteriorment, i es va determinar que hauria donat un tracte “preferent” i “personalitzat” per part de la seva filla el 2011, sobre les condicions d'un aval concedit a l'empresa participada pel seu pare perquè aconseguís el crèdit. Els diners mai es van recuperar íntegrament. I abans de qualsevol impagament, Ayuso va acceptar la donació del pis patern, que curiosament va quedar fora de l'abast que tenien els creditors per recuperar els seus diners. La polèmica va perseguir Díaz Ayuso durant la legislatura en què el PP va compartir el poder amb Ciutadans. El cas però, va quedar en paper mullat i des de la comissió tan sols es va concloure que no es tractava de possibles concessions il·legals o irregulars d'avals per part d'Aval Madrid, sinó exclusivament a un incompliment d'uns requeriments respecte a petites deficiències en el procediment de control de riscos en 22 operacions. La xifra analitzada és alta perquè no només hi figurava el pare de la presidenta sinó de més d'una desena d'empresaris. Finalment, la Fiscalia Anticorrupció va arxivar la denúncia de Mas Madrid contra Isabel Díaz Ayuso i es va concloure que no hi va haver tracte de favor o intermediació per beneficiar la concessió de l'aval, ni alçament de béns i tampoc administració deslleial per Avalmadrid.