El periodista Antonio Baños ha pronosticat amb ironia qui serà que investigarà si el CNI estava rere els atemptats de Barcelona i Cambrils del 2017. Segons ha dit, serà la taula de diàleg. 

"La taula de diàleg ho esbrinarà. No patiu!", ha indicat Baños després de les declaracions de l'excomissari Villarejo en el sentit que el CNI volia espantar Catalunya abans del referèndum de l'1-O però que se li'n va anar de les mans.

Antonio Baños3

L'excomissari jubilat de la Policia Nacional José Manuel Villarejo va declarar aquesta setmana davant l'Audiència Nacional que els atemptats del 17 d'agost del 2017 a Barcelona i Cambrils van ser fruit d'un "error de càlcul" del servei d'intel·ligència espanyol: "El CNI va calcular malament les conseqüències de donar un petit ensurt a Catalunya". Una definició per uns actes terroristes que van costar la mort de 16 persones i 140 ferits. 

 

Villarejo va assenyalar directament Félix Sanz Roldán, que va ser el comandant del Centre Nacional d'Intel·ligència espanyol l'any 2017. El president del tribunal que va jutjar els atemptats del 17-A, Alfonso Guevara, va dictaminar que l'excomissari no tingués cap mena de possibilitat de declarar en aquell judici, tal com reclamaven algunes de les parts. Ara Villarejo s'ha pogut "treure l'espina", i en la seva declaració acusa l'imam de Ripoll de treballar en connivència amb el CNI, i afegeix que aquest hauria consentit que l'imam "fes el que trobés oportú".

Jaume Alonso Cuevillas, advocat de Javier Martínez, pare del nen rubinenc de tres anys assassinat durant els atemptats terroristes del 17 d'agost, i també d'altres familiars de les víctimes, van ser els primers a reaccionar a les declaracions de Villarejo. "Des del primer dia vam demanar que s’investiguessin les (evidents) connexions entre el CNI i l’imam. Van trobar una negativa rotunda sempre. Per què?", va escriure a twitter. D'altra banda, va enllaçar amb la web que ja van obrir aleshores per reclamar una investigació i l'explicació exacta dels fets, a través del portal "Volem saber la veritat".

Segons Villarejo, “una font molt important va advertir del risc de l’atemptat que tindria lloc, com va passar lamentablement després a la Rambla”. En aquest sentit, l’excomissari va indicar que “el CNI va dir que no era fiable perquè abans havia treballat per a ells, però en realitat era un espia marroquí”.