Esade Law School ha reconegut que el màster en Dret del president de Ciutadans, Albert Rivera, és una titulació privada, és a dir, no oficial. Al currículum de Rivera figuren, per aquest ordre, les mencions de "Màster en Dret per la Universitat Ramon Llull (ESADE) (2002)" i "Llicenciat en Dret per la Universitat Ramon Llull (ESADE) (2002)".

La institució acadèmica, integrada a la URLL, ha explicat que tots els estudiants que haguessin iniciat la llicenciatura en Dret per Esade-Universitat Ramon Llull abans del setembre del 2008, quan progressivament va entrar en vigor el pla Bolonya, i que haguessin superat els cinc cursos, obtenien aquest títol. I, a més, se'ls reconeixia amb el de "Màster en Dret per ESADE, titulació privada de la institució", afirma el centre en un comunicat al seu web i el compte de Twitter.

El reconeixement del caràcter no oficial del màster de Rivera afegeix nous dubtes sobre el nivell acadèmic de Rivera després que del currículum del líder taronja hagués caigut, primer, la qualificació de Doctor en Dret Constitucional i que la UAB confirmés també posteriorment que tampoc és doctorand en la mateixa especialitat.

El periodista i politòleg Antón Losada va revelar diumenge que el màster en Dret de Rivera era un títol privat que atorgava Esade, no la Universitat Ramon Llull (URLL), amb la llicenciatura de Dret. "No compleix els requisits d'un màster universitari oficial", remarcava Losada i ara reconeix l'Esade Law School.

Titulació legislativament atípica

Això no obstant, la institució acadèmica ha aclarit que l'atribució de la condició de màster als alumnes "com a titulació privada" era legalment possible d'acord amb la Llei Orgànica d'Universitats 6/2001. La raó és que l'article 37 sols reconeixia les titulacions de Diplomat Universitari, Arquitecte Tècnic, Enginyer Tècnic, Llicenciat, Arquitecte, Enginyer i Doctor. "La titulació de màster era llavors una titulació legislativament atípica que atorgaven, de fet, un bon nombre d'institucions privades", es justifica Esade Law-School.

A partir de la incorporació dels màsters al sistema universitari espanyol amb la reforma de la Llei Orgànica d'Universitats d'abril del 2007 i l'entrada en vigor del pla Bolonya, Esade va deixar d'atorgar el màster de Rivera com a titulació privada i únicament la concedeix ara "com a titulació pròpia, per mitjà de la Universitat Ramon Llull i d'acord amb la seva normativa específica".

Proximitat del degà a Cs

L'Esade Law School s'ha situat al primer pla de l'actualitat en relació amb Ciutadans per segona vegada en pocs dies, després que transcendís que havia fitxat l'ex-primer ministre francès i possible candidat dels taronges a l'alcaldia de Barcelona, Manuel Valls, com a professor de processos migratoris i geografia urbana. El fitxatge de Valls l'ha promogut Eduardo Berché, degà de l'Esade Law School i persona de reconegudes simpaties ideològiques cap a Cs.