Betanzos, l'Ohio gallec, no ha decebut en aquestes eleccions gallegues. En uns comicis que han estat més oberts del que es preveia originalment, però que s'han resolt amb la mateixa majoria absoluta del PP de sempre (des del 2009, s'han celebrat cinc eleccions i en totes els populars ha superat el llindar dels 38 escons al seu parlament), aquest municipi de prop de la Corunya i conegut arreu de l'Estat per la seva truita de patates, ha tornat a clavar els resultats, que s'han reproduït a gran escala a l'autonomia. 

🔴 Resultats Eleccions a Galícia 2024, DIRECTE 

🗳️ Consulta tots els resultats de les eleccions a Galícia

Creixement del BNG idèntic a Betanzos i a Galícia 

La majoria absoluta que Alfonso Rueda ha revalidat aquest diumenge ha estat més contundent a aquesta ciutat corunyesa, on el PP s'ha imposat amb el 54,3% dels vots, això sí, perdent un 2% dels suports respecte de les eleccions del 2020, on el cap de cartell era Alberto Núñez Feijóo, mentre que en el conjunt del territori el seu descens és més lleu, d'un 0,5%. El BNG ha estat el segon partit més votat en aquest municipi, com ho ha estat a la província de la Corunya i també a l'autonomia sencera. I tal com ha succeït a tot arreu, també ha experimentat un fort creixement. Els d'Ana Pontón han passat d'obtenir un 19,25% dels vots a un 26,61%. Tot i que aquest percentatge de vot al municipi és més baix del que han aconseguit els nacionalistes gallecs en el conjunt de l'autonomia (31,55%), l'increment que han tingut a Betanzos és pràcticament idèntic: un 7,37 al municipi i un 7,77 a Galícia. 

El PSdeG, liderat per José Ramón Gómez Besteiro, és un dels grans derrotats de la nit, ja que ha perdut fins a sis diputats i s'ha quedat amb només 9 a costa del creixement del BNG, però aquest mal resultat no s'ha vist compensat per una majoria d'esquerres que pogués desallotjar el PP de la Xunta. El descens dels socialistes, que han quedat en tercera posició en les quatre províncies gallegues, s'ha reproduït també a Betanzos, on novament ha quedat per darrere del PP i del BNG. Amb tot, en aquest cas, el seu retrocés ha estat més lleu, ja que si al conjunt de Galícia han perdut fins a un 5,56% dels suports, al poble corunyès aquesta reculada s'ha limitat al 2,94%. 

Betanzos, un poble poc abstencionista

En aquest municipi, Vox també ha quedat per davant de Sumar, i Podemos només ha aconseguit una quarantena de vots, en línia amb els mals resultats de totes tres formacions arreu del territori gallec. La ultradreta ha aconseguit, això sí, millorar lleugerament el suport respecte del 2020. El conegut com a Ohio gallec, a banda de preveure la pèrdua de suports al PP i PSdeG (tot i que ha castigat més durament als primers que als segons) i la fortalesa d'O Bloque, se li ha escapat —pels pèls— una dada, la de la participació: tot i que tant a Betanzos com a tot Galícia aquesta ha pujat, al poble ha estat més alta: un 70,09% per un 67,30%, dues xifres prou properes. Cal tenir en compte, això sí, que els seus veïns tenen més tendència a anar a les urnes que la resta de gallecs. El 2020, en plena pandèmia, la participació va ser molt més alta a Betanzos que a la resta de l'autonomia, un 62,85% per un 48,96%, unes dades que enguany s'han acostat. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!