El grup municipal de Barcelona pel Canvi, liderat per Manuel Valls, és qui va plantejar retirar la Medalla d'Or de la ciutat a Heribert Barrera que el consistori li va atorgar a títol pòstum l'any 2012. L'anunci de portar-ho al ple d'avui es va fer dies enrere, però malgrat el temps que tenien per revisar-ho, no han vist el greu error que han comès en la seva proposta. En l'ordre del dia, Barcelona pel Canvi ha escrit erròniament el segon cognom de l'expresident del Parlament: López en comptes del seu cognom original, Costa.

Així doncs, s'hi podia llegir: "El Plenari del Consell Municipal acorda: Revisar l'acord de concessió de la Medalla d'Or de la Ciutat de Barcelona, a títol pòstum, al senyor Heribert Barrera i López, per tal que es declari la seva nul·litat, de la mateixa manera que altres institucions ho han fet també en diferents ocasions quan ha quedat demostrat que la persona guardonada no era mereixedora del guardó en el moment de la concessió". 

Plenari Consell BCN pel Canvi

Valls ha centrat els seus esforços a carregar contra el difunt Barrera: "Estem molt orgullosos perquè, després d'impedir que aquesta ciutat tingui un alcalde independentista, es retira avui aquesta medalla". El regidor ha tornat a recordar a Colau que és alcaldessa gràcies a ell. I ha afegit: "Volem acabar amb la idea que l'independentisme té la raó moral. La seva deriva és el supremacisme i volem demostrar-ho i avui ho hem demostrat aquí". Per la seva banda, Ada Colau no ha rectificat i finalment s'ha aprovat retirar la Medalla amb error inclòs.

Manuel Valls ACN BCN pel Canvi

Manuel Valls de BCN pel Canvi / Foto: ACN

Fonts consultades a Esquerra per aquest diari, asseguren que "desconeixen quins efectes legals pot comportar" l'error del cognom. D'entrada, la identitat notificada no correspon amb la de la personalitat esmentada.

Els comuns han considerat que Barrera no podia seguir mantenint el títol i l'han titllat de xenòfob. La proposta ha tirat endavant i s'ha aprovat en el ple amb 26 vots a favor i 15 en contra. Al partit de Colau li han donat suport el PSC, el PPCiutadans i BCN pel Canvi de Manuel Valls. I en contra hi han votat Esquerra i Junts per Catalunya.

A les xarxes no paren de repetir-se les mostres d'indignació per la decisió de la majoria del ple del consistori. Una de les més crítiques ha estat l'escriptora Pilar Rahola: "No retiren la Medalla d'Or a un rei corrupte, putaire i assassí d'animals. No la retiren a un president que era la X dels GAL. Però la retiren a Heribert Barrera, represaliat, exiliat i lluitador per la llibertat de Catalunya. El primer president del Parlament recuperat. Ada Colau, fots pena".