En només quatre dies, el referèndum pel grup parlamentari de Podemos ha passat de ser una condició sine qua non, com ho va expressar fa quatre dies a RAC1 el portaveu d'En Comú Podem Xavier Domènech, a no ser "un tótem" com s'hi ha referit avui Íñigo Errejón, portaveu de Podemos, a Los Desayunos de TVE

A la pregunta sobre si es plantegen donar suport a un govern que no inclogui en el seu programa un referèndum per a Catalunya, Domènech va respondre dijous 31 de març a RAC1 que no ho farien "en cap cas". "Si no arribem a una solució sobre la proposta del dret a decidir dels catalans, evidentment això s'encalla", ha assegurat.

En aquest referèndum, Domènech ha dit que es pot parlar per omplir de contingut el 'no', o, en altres paraules, incloure una oferta de l'Estat alternativa a l'statu quo, com podria ser una reforma federal.

Errejón és un dels dirigents de Podemos considerats més moderats i propers als postulats del PSOE. No és el primer cop que esmena el seu partit sobre la idoneïtat de considerar el referèndum una línia vermella. Ja a finals de gener, al programa El Objetivo de La Sexta, Ana Pastor li va recordar el canvi de discurs del partit sobre aquesta qüestió des de la nit electoral fins aleshores.